НОВИНИ

Основните храни в България са скочили между 20 и 40% само за година - правителството със спешни мерки

Николай Минков
от Николай Минков
17:09, 07.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Бизнес
Слушай новината

Премиерът Гълъб Донев извика на работна среща министерствата и институциите, които са пряко ангажирани с контрола върху храните и търговските мрежи у нас. Оказа се, че цените скачат с до 30% от производителите до крайните потребители, според анализ на държавните органи. А според националната статистика само за година основните продукти са скочили с до 40%.

Служебното правителство впряга мощта на цялата държавна машина в битка срещу необосновано високите цени на хранителните продукти, както в големите хипермаркети, така и в малките магазини. За целта ще се изработи специален механизъм за контрол и санкциониране.

Основните храни в България са скочили между 20 и 40% само за година, показва анализ на Националната статистика.

Затова държавата започва ежедневен мониторинг на 27-те основни продукта от голямата потребителска кошница, обяви служебният премиер Гълъб Донев. Подготвя се и Закон за търговията с храните, в който ще се дефинира какво е нелоялна търговска практика.

Гълъб Донев: Ще разработим механизъм за контрол на храните от производителите до магазините

"Няма да толерираме и няма да допускаме неоснователно, необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига. Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от съответните търговци", каза Гълъб Донев и обясни как: "През агенция "Митници", през НАП дали се спазват съответно законите и се плащат данъци и осигурителни вноски, през цялата логистична верига на доставките, през търговските практики, които се прилагат в различни търговски вериги и магазини".

Според шефа на Софийската стокова борса няма пазарно обяснение за това повишение на цените, тъй като борсовите котировки са ниски.

"Много търговци се възползват от точно този фактор, използвайки студеното време, високите цени на енергоносителите, войната в Украйна и се стремят в своите магазини на дребно да вдигат повече цените отколкото е необходимо, тъй като пак повтарям, няма основание на база цените на едро да се вдигат цените на дребно. Намираме се в едни период, повече от половин година, когато почти по всички борси по света основните хранителни стоки, типични борсови стоки - пшеница, царевица, слънчоглед, захар, практически не променят цените си", каза Васил Симов - председател на Софийската стокова борса.

Такова е мнението и на икономистите.

"На глобалните пазари базовите храни вече се поевтинели и вероятно ще продължат да поевтиняват в следващите 1,2 месеца. Това ще се пренесе в един момент и към крайния потребител. Ако не се пренесе, трябва да си зададем въпроса - защо", каза Лъчезар Богданов от ИПИ.

За да има съпоставимост между цена и качество, правителството обмисля създаването на постоянен сайт, в който да се включат и търговските вериги, а потребителите ще могат да подават сигнали за нередности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурното море разби крайбрежната алея в Обзор
Бурното море разби крайбрежната алея в Обзор
18-годишен шофьор катастрофира във Варна, тестът му за наркотици е положителен
18-годишен шофьор катастрофира във Варна, тестът му за наркотици е положителен