НОВИНИ

Доброволци в няколко града у нас събират дарения за пострадалите в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 07.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Общество
Слушай новината

Екип от 27 доброволци от Пловдив и София потегли към Турция, за да окаже помощ на пострадалите от земетресението. Групата се състои от обучени специалисти за спасяване и оказване на първа помощ от няколко доброволни формирования.

Екипът пътува за Газиентеп, на границата със Сирия. В екипа има парамедици, лекар, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения. Пътуват с четири буса и два високопроходими автомобила. Освен че ще участват в издирването, доброволците носят и дарение.

Помощ за пострадалите: Доброволци от Пловдив потеглиха за Турция

Призив за масово даряване за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция ще бъде направен по време на голямата петъчна молитва във всички 1300 джамии в страна. Инициативата е на Мюсюлманското вероизповедание у нас. От там призовават по възможност хората да даряват предимно финансови средства, защото те веднага стигат по сметките на агенцията за бедствия и аварии в Турция и се разпределят за нуждаещите се. По-бавно и с повече процедури е доставката на хигиенни и хранителни материали, но и от тях има нужда.

И днес в цялата страна станахме свидетели на вълна от съпричастност.

Български червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства. Дарения могат да се направят и на касите по Районните мюфтийства в страната.

Помощи се събираха в рамките на днешния ден от група доброволци в жилищен апартамент в Пловдив.

Блокът на улица "Трудовак" 13 беше най-посещаваният адрес в Пловдив, защото десетки хора дойдоха до адреса, за да дарят одеяла, детски и пакетирани храни.

Спонтанната кампания се случва след призив в социалната мрежа и още тази вечер събраните през деня дарения отпътуваха с три буса за Турция.

Подобни спонтанни инициативи се организират още в Асеновград и Пазарджик.

За броени часове издателят Манол Пейков, който поде кампания за предоставяне на генератори за Украйна, успя да събере и 300 000 лева на пострадалите от земетресението райони.

В Пазарджик волейболните шампиони от Хебър изпратиха микробус с дарения за пострадалите от земетресението. Президентът на клуба Александър Иванов сподели, че всички в отбора са съпричастни с трагедията в Турция, защото сред пострадалите и засегнатите има и много спортисти.

Българският Червен кръст обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение Нужни са нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, топли завивки; хигиенни материали, палатки, отоплителни уреди. Дарения могат да се правят в пунктове в цялата страна.

"За София това е девета районна служба на пожарна безопасност и защита на населението в Люлин 10, в страната хората могат да даряват на място в областните организации на Българския червен кръст", обясни Преслава Лилова от Български червен кръст.

Не спират да постъпват средства и в дарителската сметка на главното мюфтийство.

"Кампанията върви много добре. Има една много хубава турска поговорка, която гласи: този, който дава повече, дава от своето богатство; а този, който дава по-малко, дава от душата си", каза Джелял Фаик - главен секретар и говорител на Мюсюлманското вероизповедание у нас.

България е първата държава след Азербайджан, която се задейства и помогна на Турция , каза в студиото на „Денят започва“ турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

Посланик Айлин Секизкьок пред БНТ: Турция преживява небивало бедствие в историята на страната

По думите на посланик Секизкьок има нужда от още спасителни екипи в градовете с най- тежки поражения.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турското футболно първенство ще бъде подновено на 17 февруари
Турското футболно първенство ще бъде подновено на 17 февруари
Волейболистките на Марица Пловдив пристигнаха в Търговище (Видео)
Волейболистките на Марица Пловдив пристигнаха в Търговище (Видео)