НОВИНИ

Собственици на имоти в Хисаря нямат достъп до тях заради неуредици с частна фирма

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 08.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Абсурден случай от Пловдивско - притежатели на имоти в град Хисаря, които имат документи за собственост и от години плащат данъци за наследствените си парцели в един момент се оказва, че нямат достъп до тях, защото частна фирма е оградила с телена мрежа имотите им. Самата община Хисаря също е сред засегнатите страни.

Имотът, който е повече от 60 декара, представлява стара база на един от лечебните санаториуми в Хисаря. Пустее повече от 15 години. Оказва се, че държавата го е апортирала в дружеството "Калифея" АД от 2004 г. Оттогава той не се използва по предназначение и не се поддържа. Частни собственици също имат парцели на тази територия и в момента достъпът им е възпрепятстван заради поставена ограда.

"Тази ограда се появи през октомври миналата година. Аз и семейството ми притежаваме нотариални актове от 1913 г. до 2004 г., когато е последният за разделяне между майка ми и вуйчо ми. Винаги сме притежавали и плащали данъци за този имот, имаме и актуална скица от кадастъра, издадена на 16 януари тази година", обясни Валери Кьорленски - един от собствениците.

Той е подал жалба в полицията и прокуратурата.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева заяви, че общината също има свой имот на територията и до миналата година той е бил поддържан.

"Претенцията на фирмата се появи от това, че те имали записани в баланса си 60 декара и си търсят тези 60 декара. Не знам кога им е придаван балансът, но в общината има нотариални актове, където ЦКС София придава на фирмата "Калифея" АД непарична вноска за 42 декара".

При опит на общински служители да поддържат своя парцел, който е превърнат в парк, се появили работници от фирмата, които ги изгонили с думите, че имотът е техен. Има няколко решения на съда, които посочват, че въпросната земя принадлежи на общината, заяви кметът Пенка Ганева.

БНТ потърси "Калифея" АД за коментар. Собствениците ѝ са в чужбина, но техният адвокат съобщи, че имат документи, а собствеността им е вписана в Имотния и Търговския регистър. Въздържат се от допълнителен коментар заради текущи полицейски и прокурорски проверки, но имат готовност да се срещнат с останалите собственици, за да разрешат казуса.

Още по темата вижте в прякото включване на Мариела Хубинова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сан Хосе победи Тампа Бей след продължение в НХЛ
Сан Хосе победи Тампа Бей след продължение в НХЛ
Земетресение е регистрирано тази нощ в Пловдивско
Земетресение е регистрирано тази нощ в Пловдивско