НОВИНИ

Специално за БНТ: Посланикът на Швеция за приоритетите на страната като председседател на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 08.02.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на годината Швеция пое председателството на ЕС, с амбиции да засили европейското единство в помощта за Украйна след руската инвазия, както и предвижи напред зеления преход на общността.

Същевременно, присъединяването на страната към НАТО все още очаква ратификацията на Турция и Унгария, за да стане факт. По тези теми разговаряхме в "Светът и ние" с посланика на страната у нас Катарина Рагнит.

БНТ: Госпожо посланик, добре дошли в нашето студио! Искам да започна със ситуацията в Турция, която предизвика толкова съчувствие навсякъде. Швеция следи ли какво се случва? Изпратихте ли помощ на опустошените райони?

Първо благодаря за поканата. И преди да отговоря на въпроса Ви, искала да предам най-искрени съболезнования на Турция за многобройните жертви, съболезнование и на техните семейства. Швеция по принцип е голям хуманитарен донор. Като страна председател на ЕС, ние веднага задействахме кризисния механизъм на общността. Но също и шведското правителство взе решения да окаже подкрепа чрез Червения кръст на Червения полумесец.

БНТ: Как върви диалогът Ви с Турция за НАТО? И как очаквате да продължи, защото сега очевидно цялото внимание в държавата е насочено към това ужасно бедствие?

Диалогът продължава. От наша страна, Швеция вече прилага изискванията, които бяха договорени в Мадрид миналото лято и ние продължаваме да ги изпълняваме. Така че наистина това е въпрос единствено на решение от страна на Турция.

БНТ: Първият приоритет на шведското председателство е европейската сигурност и обединена подкрепа за Украйна. Защо им отдавате толкова голямо значение?

Ситуацията в Украйна засяга Европа по толкова много начини! Войната е ужасна не само за самата Украйна, тя засяга и европейската сигурност, европейските икономики, прехода ни към зелени по-екологични горива. На практика засяга всичко, което правим в момента.

БНТ: Преходът към зелена енергия е вторият приоритет на вашето председателството. Мислите ли, че това е средство да постигнете първия? И какво е възможно да се направи само за тези шест месеца?

Разбира се, наистина е трудно да се постигне каквато и да е цел само за шест месеца, но след нахлуването на Русия в Украйна видяхме, че зеленият преход е жизнено необходим. Видяхме също, че европейският отговор на енергийната криза беше удивително единен. Надяваме се това единство да се запази. А нашата конкретна цел е по време на председателството да успеем завършим преговорите относно "Цел 55", което означава намаляване на вредните емисии на 55 процента до 2030 г.

БНТ: В тази връзка какви са шансовете България да предоговори с ЕС плана ни за възстановяване и устойчивост в частта на производството електроенергия от въглища?

На първо място, това е нещо, което България трябва да договори с Европейската комисия, но искам да подчертая, че за Швеция зеленият преход е много важен.

БНТ: Шведското председателство иска също по-свободна Европа, кажете ми означава това за вас. Как можем да укрепим нашите демократични ценности и върховенството на закона в Европа?

Когато има дефицит на върховенство на закона или има корупция, винаги страда гражданинът, отделният човек. От шведска гледна точка е много важно да подсилим свободата на гражданите. По-конкретно, Швеция би подкрепила и ще подкрепя в бъдеще всеки механизъм, който ще засили върховенството на закона в Европа. Например върховенството на закона да бъде условие за получаване на европейско финансиране.

БНТ: Всяко председателство има лого и визуална идентичност. Какви са вашите символи, как бяха избрани?

Както разбирам, това е символът на светлината, на променящата се светлина. Знаете, че ние на север имаме много дълги и тъмни зими, но също така през лятото месеци наред е много светло. Визуалната идентичност на председателството представя точно това, както и връзката на Швеция с ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкции заради разменените бебета в болница "Шейново"
Санкции заради разменените бебета в болница "Шейново"
Може ли Сирия да получи адекватна помощ след труса - коментар на анализатора Руслан Трад
Може ли Сирия да получи адекватна помощ след труса - коментар на анализатора Руслан Трад