НОВИНИ

България е на 3-то място по смъртност в Европа

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:36, 19.11.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Здраве

Ако не спазваме мерките, може да се наложи въвеждането на по-строги ограничения. Това обяви доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Продължаваме да вървим нагоре в негативните класации - страната ни е на 3-то място по смъртност в Европейския съюз.

Заболеваемостта в две области - София и Габрово, вече е над 1000 на 100 000 души - при средно за страната 658.

Натискът върху здравната система става все по-осезаем. 46% от всички болнични легла за неусложнени пациенти в страната са заети. В 11 области са близо до максималния си капацитет.

Същевременно се движим нагоре и като заболеваемост и като смъртност, което предвещава още по-голямо натоварване на системата в близките седмици.

"Много трудно се говори за мерки, тогава, когато обществото е разделено, и ние сме на двата полюса на това общество. Ако хората не вярват на държавата, няма да стигнем до никъде", каза проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Заради разнопосочните сигнали към здравните власти се преосмисля зеленият коридор за възрастни.

"И аз си задавам въпроса къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, която беше съгласувана с всички и всички бяха съгласни с нея", каза проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Сега отново експертите мислят как да направим мярката така, че тя да има медицинска целесъобразност и да постигне резултат.

Може да стигнем до по-строги мерки, ако отношението към спазването на настоящите не се промени, според доц. Ангел Кунчев.

"Или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са или преминаваме към нови значително по-строги мерки, такива, каквито има в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Когато се увеличават заразените, са нужни нови решения, смята представителят на Световната здравна организация у нас д-р Скендер Сила.

"Ние не можем да решаваме вместо националните правителства, но пълното затваряне е последната мярка", каза д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация за България.

Според данните в информационния портал към днешна дата поставените под карантина са с 20 хиляди души по-малко от активните носители на вируса.

"Тоест 20 000 човека официално позитивни дори не са карантинирани официално. Трима човека контактни от първи ред, значи 60 0000 души контактни разпространяват потенциално вируса неконтролируемо", каза Петър Велков - експерт по управление на кризи.


След положителен бърз антигенен тест много от хората не искат да си направят PCR, твърди проф. Асен Балтов.

"Това по някакъв начин скрива част от заболелите, те се крият, не се съобщават официално, не се карантинират, продължават да ходят на работа и заразяват околните", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

От здравното министерство очакват становището на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, за да решат окончателно дали антигенните тестове могат да са алтернатива на пср тестовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майка уби двете си деца в Сандански
Майка уби двете си деца в Сандански
Парите за болници ще се увеличат с 400 млн. лева
Парите за болници ще се увеличат с 400 млн. лева