НОВИНИ

България губи дела в Страсбург - страната трябва да плати 23 млн. лв. обезщетения

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 20.05.2023
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Близо 23 милиона лева е изплатила България по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сумата за обезщетения е за период от 21 години, посочиха за "По света и у нас" от Министерството на правосъдието.

Често вместо да промени законодателството и така да предотврати нови обезщетения нашата държава продължава да плаща. Показателен за това е и казусът с първата транссексуална българка. Тя осъди страната ни след отказ да се впише промяната на пола в документите ѝ за самоличност.

7500 евро трябва да плати България на Петра Христова от Горна Оряховица. Тя е родена като Петър, но след смяна на пола иска това да бъде отразено и в документите ѝ - да бъдат променени имената и ЕГН-то ѝ.

След дълги съдебни битки и откази на българските съдилища тя решава да се обърне към Страсбург. Но повече от половин година, след като Европейският съд по правата на човека постанови Петра да бъде вписана като жена, това още не е факт.

"След две години получихме решение, че България е осъдена да смени документите и да изплати обезщетение, което е отбелязано, че срокът е от 7 до 10 години. С едно решение съдии предопределят съдбата на много хора, които се чувстват като мен, дори и след операция да не могат да променят документите си", заяви Петра Христова, първата транссексуална, осъдила България в Страсбург.

Това, че е със старите си документи, в които е Петър, ѝ пречи да живее нормално, твърди тя.

"Отнето ми е правото на развитие в професионална среда, тъй като имам няколко висши образования и не мога да ги упражнявам, тъй като работодателите не ме искат явно. Бяха ми отнети 7 години, в които аз се борех за тези образования, имах проблеми с някои преподаватели. В инстанциите, когато отида, те виждат на снимката едно, пред тях друго, в имената друго, ако трябва да отида на лекар, който не познавам, ако съм в паник атака, ще получа и още една", допълни Петра Христова.

Оказва се, че българското законодателство, въпреки европейското решение, отдалечава още повече Петра от мечтата ѝ.

"Решението в Страсбург потвърди, че в България трябва да има механизъм лицата, които желаят да си променят пола, да могат да го направят. Но месец-два след това решение Върховният касационен съд на България излезе с едно позорно решение в обратната посока, че не може да бъде променян полът. Ето още един повод за мултиплициране на поводите за осъждане на държавата", заяви Михаил Екимджиев, адвокат.

Според статистиката, предоставена на ПСН от Министерството на правосъдието, за над 20 години общият брой дела, изпратени на българската страна за становище, са 1705. Заведените дела са повече, но много се отхвърлят на начален етап.

По 761 жалби има установени нарушения. От министерството посочват и че България заема четвърто място по неизпълнени решения, след Турция, Украйна и Румъния. Според Екимджиев проблемът не е в броя на делата, а в това, че България е сред страните, които не се съобразяват с решенията на съда в Страсбург.

"Когато бъде спечелено едно дело пред Европейския съд по правата на човека, държавата, не просто трябва да плати едни наши пари на жалбоподателите, тя трябва да си промени законите, практиките, така че това нарушение да не се възпроизвежда. Ето това не прави държавата. А това е смисълът на механизма на Страсбургския съд", каза още адвокат Михаил Екимджиев.

Само преди седмица съдът в Страсбург постанови и рекордно обезщетение на Симеон Сакскобургготски от близо 3,2 млн. лв., защото мораториумът да се разпорежда с върнатите му имоти, противоречи на европейското законодателство.

По темата работиха: Виолета Русенова и Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен допусна обрат и домакинско поражение срещу РБ Лайпциг
Байерн Мюнхен допусна обрат и домакинско поражение срещу РБ Лайпциг
Откриха 17-метров паметник на Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик
Откриха 17-метров паметник на Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик