НОВИНИ

Ден за размисъл в Гърция: Наследникът на династия Мицотакис срещу левия атеист Ципрас

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:26, 20.05.2023
Чете се за: 06:25 мин.
По света
Слушай новината

Ден за размисъл в Гърция. Парламентарният вот вече започна в чужбина, където почти 23 хиляди души имат право на глас.

В последния ден преди вота се наблюдава апатия сред гръцките избиратели, а утре се очаква ниска избирателна активност. Причината - всички очакват да се проведе втори вот през юли, тъй като вероятността да се сформира правителство след изборите утре е малка - заради новото изборно законодателство и нищожните шансове за сформиране на коалиция.

Един срещу друг се изправят настоящият премиер и лидер на консервативната Нова демокрация - Кириакос Мицотакис и бившият премиер и лидер на лявата Сириза Алексис Ципрас. Основното послание на Мицотакис е за икономически растеж, след като през последните 4 години успя за първи път да постигне излишък в бюджета.

Основният опонент на Мицотакис е Алексис Ципрас и неговата радикално лява коалиция Сириза, която изгуби властта през 2019-та година. Ципрас неспирно атакува настоящото управление и също обещава равенство. Едно от основно оръжие в арсенала на Ципрас е трагичната железопътна катастрофа от февруари, при която загинаха 57 души.

За да има Гърция еднопартийно правителство един от тези двама лидери трябва да спечели 48% от гласовете. Нещо, което не се е случвало от 1981 година. Едно е ясно - нито Ципрас иска да работи с Мицотакис, нито пък Мицотакис иска да се коалира с левите.

През юли 2019 година Мицотакис ликува като идва на власт - той е представител на една от могъщите политически династии, баща му Константинос също е бил премиер, сестра му е емблемата на гръцката дипломация - външната министърка Дора Бакоянис, а чичо му е Елевтериос Венизелос - един от най-великите гръцки държавници.

Мицотакис пое управлението на Гърция след продължила 10 години дългова криза, която заличи почти една четвърт от икономиката на страната. Управляваше по времето на COVID-19 и висока инфлация. Бившият банкер, който говори английски също толкова гладко, колкото и родния си гръцки, похарчи 50 милиарда евро под формата на субсидии и помощи, увеличи пенсиите и повиши минималната заплата с 20% до 780 евро. Обещава да повиши кредитния рейтинг на страната до ААА за първи път от 13 години, да създаде работни места и да повишава заплатите средно с 25% до 2027 година.

"Кой искате да е премиер? Искате ли Нова демокрация да продължи работата си? Да или Не? Изборът е дали искаме да вървим напред или искаме да се върнем назад?", заяви Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция.

Мицотакис оцеля при повече от един вот на недоверие, внесен от опозицията. От 2016-та година Нова демокрация води в проучванията на общественото мнение, но жп катастрофата от февруари удари рейтинга на Кириакос Мицотакис и забули в неяснота утрешния парламентарен вот.

През 2015 година той стана най-младият премиер на Гърция - едва 40-годишен. Алексис Ципрас е инженер по образование, още от студентските си години подкрепя лявата идеология, тогава е член на комунистическата младеж. Застава начело на Сириза през 2008 година и една година по-късно влиза в парламента като депутат.

Издига се до премиерския пост с острата си реторика срещу мерките за съкращаване на разходите по време на дълговата криза с аргумента, че програмата за помощ на стойност от 240 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд създава хуманитарна криза.

Опълчва се на всемогъщата Ангела Меркел. Но след месеци на битки с държавите от еврозоната Ципрас прави един от най- големите лупинги в гръцката политика. Избягва на косъм излизане на Гърция от еврозоната като се съгласява в последната минута на всички условия срещу нова финансова инжекция. Условията са именно тези, които гърците отхвърлиха категорично на референдум, свикан от самия Ципрас.

"С честност и с открито сърце молим гръцкия народ не за втори шанс да управляваме, а за първи шанс да управляваме на базата на програмата ни, без меморандуми, без принуда, без Тройката, без Шойбле и без всички наложени ни политики", заяви Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА.

Обещава в първите 50 дни на власт сега да увеличи минималната заплата до 880 евро, да намали работната седмица от 40 на 35 часа и незабавно да увеличи с 10 на сто заплатите в публичния сектор.

Алексис Ципрас остава в историята като човекът, сложил край на продължилият с десетилетия спор със Северна Македония и полага подписа си под Преспанското споразумение.

Наследникът на политическа династия срещу левият атеист - първият обещава да построи "една нова Гърция", а вторият да сложи край на този "кошмар" през последните 4 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интегриран старт на атлетическия турнир "Нови звезди"
Интегриран старт на атлетическия турнир "Нови звезди"
Политическите позиции - ще събере ли Мария Габриел подкрепа?
Политическите позиции - ще събере ли Мария Габриел подкрепа?