НОВИНИ

България може да не получи пари по ПВУ тази година заради забавени законодателни промени

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:29, 24.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

България може да не получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост тази година заради забавени законопроекти и предоговарянето на ангажиментите в сферата на енергетиката. Това стана ясно от думите на вицепремиерът Атанас Пеканов, който присъства на кръгла маса по темата. Според министъра на иновациите обаче са гарантирани всички програми за бизнеса, които досега са обявени.

България до този момент е получила близо 3 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост и има заявка за още почти 9 млрд. Плащанията обаче за тази година не са сигурни.

Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства: "Както съм казвал много пъти по механизма за възстановяване и устойчивост ще получаваме пари, когато постигаме резултати, докато не сме си свършили работата по тези законопроекти, няма да получим пари. Служебният кабинет внесе 14 законопроекта, от тях това Народно събрание за три месеца прие три, очаквахме повече активност. Докато те не бъдат приети, ние не можем да поискаме второто плащане.

Вторият транш от плащанията е свързан с енергетиката и с ангажимента, който България е поела да започне поетапно затваряне на въглищните централи. Тази част трябва да бъде предоговорена по решение на Народното събрание. Третото плащане по плана е свързано със съдебната реформа, която предвижда въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор.

Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства: "Ако има един закон, който трябва да бъде приет от отиващото си Народно събрание, това трябва де е този. Защото той ще ни помогне и за членството ни и в Шенген, за да покажем че се движим в посоката, в която трябваше от десет години да се движим".

Всички процедури, които са започнали до момента по плана и са одобрени, ще получат финансиране, увери министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Към неговото ведомство са повечето програми насочени към бизнеса.

Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа: "Работим много сериозно през следващите няколко месеца да осигурим една много сериозна финансова инжекция в размер на 1 млрд. лева, даже 1,2 млрд. Все пак държавата не е заложна къща, всички ангажименти, които сме поели към бизнеса, ще ги изпълним.

От министерството са прехвърлили за проекти и допълнително 40 млн. лева, които досега са били като буфер за консултантски фирми. Пари ще бъдат взети и от направеното вече първо плащане в размер на близо 3 млрд. лева, както и от национално съфинансиране.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград ще играе контрола с ФК Скопие
Пирин Благоевград ще играе контрола с ФК Скопие
Серия от оставки и уволнения след корупционния скандал в Украйна
Серия от оставки и уволнения след корупционния скандал в Украйна