НОВИНИ

България няма програма за скрининг на рак на дебелото черво

Болестта е втората причина за смърт сред онкоболните

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:11, 26.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ракът на дебелото черво засяга все повече българи. Той е трети по честота сред онкологичните заболявания. В България все още няма програма за ранно откриване на болестта. Ракът на дебелото черво е втората причина за смърт сред онкоболните у нас.

Евгени Янков е на 53 години. Никога не е ходил на задължителния годишен профилактичен преглед. Преди около месец и половина му се наложило да отиде на скенер.

"Скенерът установи, че има някаква онкологична активност в моето тяло. И след това бяха проведени изследвания и беше поставена диагноза - рак на дебелото черво. Шокиращо е, защото в един момент - живял си някакъв живот и в един момент той е коренно променен. Но в крайна сметка това се преодолява", заяви Евгени Янков.

Туморът е отстранен оперативно.

"Докторите ме уверяват, че прогнозите са добри", споделя още Евгени Янков.

Заболяването при Евгени е установено навреме. Но близо половината от хората с рак на дебелото черво разбират късно за болестта.

"В началните си стадии той няма никакви на практика оплаквания. Слаба болка, тежест в корема, къркорене на червата - не алармират пациентите", заяви д-р Лъчезар Джонгов, началник на клиника по хирургия, УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски", София.

Лекарска помощ се търси едва когато се появят симптомите, което е знак, че болестта е в много напреднал стадий.

"Това най-често са редуващи се запек с диария, отделяне на кръв, на слуз. Самите те опипват туморна формация в корема", допълни д-р Лъчезар Джонгов.

Лечението е тежко и скъпо, а преживяемостта - ниска. До 21 юни в специализираната онкологична болница в София ще преглеждат безплатно за рак на дебелото черво. Целта е откриване на болестта преди да са се появили симптоми.

"Битката е за тези пациенти. Тези, които са от първи - втори стадий, без далечни разсейки", коментира д-р Лъчезар Джонгов.

"При едни профилактични прегледи, ако нещо се установи в ранна фаза - просто хората ще имат много по-малко страдание. Призовавам хората да си обръщат внимание", добави Евгени Янков.

А новостите в лечението на рака на дебелото черво понякога изискват химиотерапията да е преди оперативното отстраняване на тумора. Но някои изследвания не се покриват от Здравната каса.

"Биомаркери се наричат - изследвания, които се борим в момента да бъдат по-широко достъпни и реимбурсирани за пациентите, за да можем да подберем правилния пациент, за правилната терапия", каза още доц. Ася Консулова, началник на клиника "Медицинска онкология", УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски", София.

През юни специализираната болница организира форум за новостите в лечението на онкоболните. Целта е обмяна на опит с другите лечебни заведения в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще се изправи срещу Фабиан Марожан във втория кръг на Ролан Гарос
Григор Димитров ще се изправи срещу Фабиан Марожан във втория кръг на Ролан Гарос
България завърши първата седмица от волейболната Лига на нациите с поражение от Нидерландия
България завърши първата седмица от волейболната Лига на нациите с поражение от Нидерландия