НОВИНИ

След емоционалния призив на Зеленски - как реагира САЩ

Съединените щати ще участват в международната среща на върха за мир, организирана от Украйна в Швейцария

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:35, 26.05.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати ще участват в международната среща на върха за мир, организирана от Украйна в Швейцария, обяви Вашингтон в отговор на емоционален призив на Володимир Зеленски.

Американската страна не уточни кой ще я представлява и на какво равнище. От руините в Харков след руските удари украинският лидер призова президентите на Съединените щати и Китай да участват във форума, насрочен за 15 и 16 юни в Люцерн.

Украинската страна се надява на максимално международно представителство за изработване на обединен подход за спиране на войната и оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин, който не е поканен.

На мирната конференция в Швейцария ще присъстват повече от 80 държави, обяви Володимир Зеленски във видеопослание на английски, заснето сред останките от печатница в Харков, поразена от руски удар в четвъртък.

"Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия на Глобалната среща на върха за мир - президентът Байдън, лидер на Съединените щати и към президента Си, лидер на Китай. Не искаме Хартата на ООН да изгори като тези книги. Надявам се, че и вие не искате. Моля ви, покажете своето лидерство в напредъка на мира – на истински мир, а не просто пауза между ударите", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Мирният план на Киев, който ще бъде обсъждан в Швейцария, призовава за пълно изтегляне на руските части от Украйна и възстановяване на международно признатите граници на страната. Предвижда се изплащане на финансови репарации от руска страна и създаване на специален трибунал за руските ръководители, отговорни за войната срещу Украйна.

От Кремъл дойдоха сигнали, че президентът Путин е готов да прекрати войната при признаване на настоящите фронтови линии. В отговор украинската дипломация заяви, че руският лидер се опитва да провали конференцията в Швейцария, защото се страхува от нейния успех.

"Те отново са струпали войски по нашите граници. Този, който прави това, не желае мир. Иска ли Русия диалог? Украйна има най-големия опит в света с руските лъжи при преговори. Лъжи, които бяха прикритие за подготовка на тази война. Точно затова са необходими глобални усилия, глобална среща за мир на лидери, които Русия няма да може да измами. Среща на върха, която ще покаже кой в света наистина иска край на войната, а не просто примирие, което неизбежно ще бъде нарушено от руските ракети и артилерия, както е ставало десетки, десетки пъти преди", допълни Зеленски.

Швейцария е поканила за участие в конференцията в Люцерн повече от 160 държави, но не и Русия "на този етап". Сред поканените са държавите от Г-7, Г-20, БРИКС, Евросъюза, международни организации и представители на Ватикана и Вселенската патриаршия.

Русия многократно е отхвърляла организирането на международна среща за мир без нейно участие, както и мирния план на Зеленски.

Китай от своя страна и тази седмица повтори, че подкрепя "международна конференция за мир, организирана в подходящ момент, призната от Русия и Украйна, с равно участие на всички страни, както и справедливо обсъждане на всички планове за мир".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селта Виго и Валенсия завършиха наравно в последния кръг на Ла Лига
Селта Виго и Валенсия завършиха наравно в последния кръг на Ла Лига
Гол на Адам Армстронг лиши Лийдс с Илия Груев от място във Висшата лига от другия сезон
Гол на Адам Армстронг лиши Лийдс с Илия Груев от място във Висшата лига от другия сезон