НОВИНИ

Зеленски с призив към лидерите на САЩ и Китай (ВИДЕО)

Среща на върха за мир ще се проведе в Швейцария през юни

зеленски призив лидерите сащ китай
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 26.05.2024
Чете се за: 06:35 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски призова президента на САЩ Джо Байдън и президента на Китай Си Дзинпин да присъстват на мирна среща на върха в Швейцария следващия месец. Конференцията за войната в Украйна ще се проведе в Люцерн на 15-16 юни. Швейцарското правителство съобщи, че е поканило 160 делегации, но Русия няма да присъства. Зеленски заяви, че над 80 държави са потвърдили, че участват във форума.

Вижте цялото обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски:

"Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се управлява от хора, които искат да превърнат в норма изгарянето на живот, унищожаването на градове и села, разделянето на народите и заличаването на националните граници с война. Няма нация, която да спре такава война само със собствените си усилия. Необходимо е участието на световни лидери."

"Сега съм в Харков. Този град е в източната част на Украйна и, за съжаление, е много близо до руската граница. Какво означава това за Харков? Трета година на постоянен терор. Повече от милион души в този град. И всяка нощ, всеки ден руската армия обстрелва града. Най-вече – с ракети С-300. Това са ракети за ПВО, използвани от Русия за терор на земята. Сега в Харков няма нито един квартал на града и нито една улица, които да не са пострадали от този постоянен тормоз. Сега Русия добави и удари с управляеми авиационни бомби. Руската авиация се приближава до границата на страната ни и изстрелва тези бомби точно върху града. Това е оръжие за безразборно поразяване. И всеки човек във всеки град по света - от Сао Пауло до Харбин - го възприема по същия начин - като терор. Както и подобни удари на Русия по стотици други наши градове и села. Някои от тях, където някога е кипял живот, сега просто са изпепелени, и там не е останал нито един жител. Изгорената празнота е най-ужасното последствие от войната. Война, която ние в Украйна не искахме. Която не сме провокирали. И в която Украйна се защитава от опитите на русия да заграби нашите ресурси и територии и да унищожи националната ни идентичност. И светът го вижда."

"Зад мен има книги, изгорени от удара на руски ракети. Това беше едно от най-големите издателства в Украйна. Тук имаше ранени хора. За съжаление има загинали. Температурата на горене тук не успя да достигне 451 градуса по Фаренхайт. Но точно това искат и желаят руските лидери – още по-високи температури. И не само на суверенната територия на Украйна. Русия заплашва почти всички съседни държави. Русия е единствената страна, която е завзела атомна електроцентрала и открито я използва за радиационно изнудване. Няма нищо, което да не се превърне в оръжие за Русия - включително гладът, и точно това почувства светът, когато Украйна претърпя руската морска блокада. Русия е единственият източник на агресия и постоянно се опитва да разшири войната. Точно сега, тези дни, ние се защитаваме 60 километра североизточно от това място срещу поредния опит за руска офанзива. Русия се готви за опити за настъпателни действия, а на 90 километра оттук на северозапад - друга група войски се събира близо до нашата граница. Този, който прави всичко това, не иска мир."

"Иска ли Русия диалог? Украйна има най-големия в света опит с измама от страна на русия по време на преговори... Измама, която по-специално бе прикритие на Русия за подготовката на тази война. И точно затова са нужни глобални усилия – Среща на върха за мир с участието на лидерите, които Русия няма да може да излъже. Среща на върха, която ще покаже кой в ​​света наистина иска да сложи край на войната, а не просто да поиска прекратяване на огъня, което неизбежно ще бъде нарушено от руски ракети и артилерия, както беше десетки, десетки пъти преди..."

"Съвместно с Швейцария подготвяме такава среща на върха. Започва на 15 юни. Повече от 80 държави потвърдиха своето участие. И ние продължаваме да работим с лидерите, като ги каним да се присъединят към срещата на върха. Благодаря на всички, които наистина помагат да наближат този мир. И аз се обръщам към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия по подготовката на Срещата на върха за глобалния мир - към президента Байдън, лидерът на Съединените щати, и към президента Си, лидерът на Китай. Ние не искаме Уставът на ООН да бъде изгорен... изгорен точно като тези книги. И се надявам, че и вие не искате. Моля, проявете своето лидерство в наближаването на мира – истинския мир, а не просто пауза между ударите. Усилията на глобалното мнозинство са най-добрата гаранция, че всички ангажименти ще бъдат изпълнени. Моля ви, подкрепете Срещата на върха за мир с вашето лично лидерство и участие."

"За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филипа Филипова пред БНТ: Показахме една много силна България
Филипа Филипова пред БНТ: Показахме една много силна България
Християна Гутева пред БНТ: Футболната общественост започна да свиква да гледа жени съдии (ВИДЕО)
Християна Гутева пред БНТ: Футболната общественост започна да свиква да гледа жени съдии (ВИДЕО)