НОВИНИ

Макрон на историческо посещение в Германия

Френският президент игра джаги с германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:25, 26.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон осъди по думите му "очарованието от авторитаризма" в Европа и призова европейците да гласуват на изборите през юни, за да "защитят" демокрацията.

Никога не сме имали толкова вътрешни и външни врагове, мисля че имаме криза на нашата демокрация, заяви Макрон. Той е първият френски президент на държавно посещение в Германия от 24 години.

Присъствието на Макрон, който празнува демокрацията с нас е сигнал, че се нуждаем от алианс на демокрациите в Европа, отбеляза домакинът Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата лидери играха на джаги на фестивал по случай 75-ата годишнина от конституцията на Германия.

Крайният резултат беше 1 на 1. Гостът отбеляза, че Европа е привикнала към демокрацията и е забравила, че тя изисква борба. Програмата на тридневната визита на Макрон в Германия включва Берлин, Мезеберг и Мюнстер.

Снимки: БГНЕС

"Оставяме националистите и често враговете на демокрацията да извличат всички дивиденти от нея и да я критикуват екзистенциално. Този дебат се провежда, докато сме изправени пред огромни геополитически предизвикателства - войната, просперитета, климатична и технологична революция. Поради всички тези причини е важно да гласуваме на европейските избори за партията, която подкрепяме", заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Мисля, че голямо недоразумение е да се говори за трудности във френско-германските отношения, голямо неразбиране е очакването европейските страни да са съгласни с всичко поначало. Винаги казвам - не, ние сме различни. Това е голямо завоевание. Решителният прогрес, който донесе европейската интеграция, напредък по отношение на цивилизацията е, че имаме различни традиции, различни истории и интереси и въпреки това сме открили начин да се съберем", допълни германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аталанта си гарантира Топ 4 в Серия А след класическа победа срещу Торино
Аталанта си гарантира Топ 4 в Серия А след класическа победа срещу Торино
ВК ЦСКА спечели шампионската титла за момчета под 18 години
ВК ЦСКА спечели шампионската титла за момчета под 18 години