НОВИНИ

България победи Португалия, но ще играе допълнителни квалификации за Евробаскет 2025

българия победи португалия играе допълнителни квалификации евробаскет 2025
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 26.02.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол не успя да изпълни целта си и да си проправи път до същинските квалификации за Евробаскет 2025 в Латвия, Финландия, Полша и Кипър. Селекцията на Росен Барчовски подчини тима на Португалия с 90-82 в среща от последния кръг на предварителните пресявки, изиграна в “Арена Ботевград”. Българите обаче се нуждаеха от успех повече от 10 точки за директно класиране в квалификациите.

България и Португалия финишираха с по пет победи и една загуба, но "мореплавателите" са първи заради по-добрите показатели в директните двубои. Все пак за България не всичко е приключило. Отборът ни ще има втори шанс през август, когато чрез допълнителен кръг баражи ще може да се добере до финалния етап на пресявките.

Днес спортист №1 на страната ни за изминалата година - Александър Везенков, дойде в Ботевград, за да помогне на националния тим и за пореден път бе над всички, но това не се оказа достатъчно.

Звездата на европейския клубен баскетбол наниза 30 точки, отново бе блестящ на игрището, но за съжаление само неговите усилия не носят победа с двуцифрена разлика.

Мачът стартира равностойно, като след 19:19 в края на първата част, България се оттегли с три точки аванс на полувреме при 43:40.

Най-силните мигове за националния ни тим бяха в третата част, която спечелихме с 9 точки разлика, а освен Везенков, в тези минути невероятни бяха ветеранът Чавдар Костов и Павлин Иванов с неговите тройки.

На моменти в началото на четвъртата част преднината на България достигаше до 17 точки, но последните минути бяха истински хаос.

Редица буквално аматьорски грешки провалиха отбора ни. Изпуснати топки, объркан дрибъл и дори крачки в заключителните секунди бяха истински подарък за тима на Португалия, който имаше най-щастливата загуба в скромната си баскетболна история. За капак Александър Вeзенков бе отстранен за умишлен фаул секунди преди края, а Макинтайър получи шанс да прати радостта в българския лагер, но пропусна далеч зад дъгата и всичко приключи.

Осем точки в полза на България, но място напред за тима на Португалия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рами Киуан спечели българския финал с Уилиам Чолов на Купа „Странджа"
Рами Киуан спечели българския финал с Уилиам Чолов на Купа „Странджа"
Светлана Каменова също с титла на Купа „Странджа“
Светлана Каменова също с титла на Купа „Странджа“