НОВИНИ

България предложи на Гърция да приеме 20 деца без родители от лагера "Мориа"

българия предложи гърция приеме деца без родители лагера мориа
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 11.09.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света

България предложи на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер "Мориа" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си. Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон, след като пожар изпепели приемателния център.

Редица държави вече предложиха да приемат мигранти от лагера "Мориа". Премиерът Бойко Борисов разпореди на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна. МВнР вече уведоми с нота за намерението си и посолството на Република Гърция в София.

Днес в посолството на Република България в Атина беше получено и писмо от алтернативния министър по миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос с молба за подпомагане на гръцката страна с предмети от първа необходимост с оглед задоволяване нуждите на останалите без подслон обитатели на лагера "Мориа".

Писмото е изпратено и до останалите посолства на страни от ЕС. България ще се включи заедно с останалите държави-членки в осигуряването на тези материали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботас най-бърз в първия ден на "Муджело"
Ботас най-бърз в първия ден на "Муджело"
Варненци на протест заради нуждата от цялостен ремонт на Аспаруховия мост
Варненци на протест заради нуждата от цялостен ремонт на Аспаруховия мост