НОВИНИ

България ще бъде представена от Ирен Дикова на зимните игри за трансплантирани хора в Бормио

българия представена ирен дикова зимните игри трансплантирани хора бормио
Снимка: facebook/iren.kalinova
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:00, 18.01.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

На 1 март, в град Бормио, Италия, ще се проведе необикновено и вдъхновяващо състезание - World Transplant Winter Games. Това събитие е посветено на спортистите с трансплантации, живите донори и техните семейства от цял свят. Една от гордите представителки на България на този престижен спортен форум ще бъде Ирен Дикова Димитров.

Ирен е първата българка, която се изкачи на върха на европейското първенство за трансплантирани с бял дроб и сърце. Със своя златен медал в турнира по тенис и бронз на тенис на маса, тя се явява не само изключителен спортист, но и вдъхновител за мнозина.

Зимните игри в Бормио обаче за Ирен не са просто състезание. Тя се ангажира не само да представя достойно България, но и да подкрепя популяризирането на важната тема за донорството и трансплантациите у нас и извън страната.

В интервю за БНР, Ирен споделя своя опит и мотивация. Спортуването и конкретно карането на ски са неща, които тя обича от детството си. Само от 3-годишна е започнала да кара ски и макар и да не си спомня тези първи моменти на радост и усмивки, нейните родителите са ги запазили в снимки.

Въпреки че е минала само година след трансплантацията, тя взима участие в европейското първенство. Ирен коментира още, че България е от последни държави по брой трансплантации, но това се дължи на фактори като законодателството и политиката.

Ирен Дикова отбелязва, че спортът играе ключова роля в поддържането на здравето след трансплантация и насърчава всички да бъдат активни и да се грижат за себе си.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гробарят и лихварят, обвинени в убийство, остават окончателно в ареста
Гробарят и лихварят, обвинени в убийство, остават окончателно в ареста
Пета загуба за Даниел Иванов-Аоияма на турнира по сумо в Токио
Пета загуба за Даниел Иванов-Аоияма на турнира по сумо в Токио