НОВИНИ

България ще има двама представители на Европейската купа по вдигане на тежести

ангел русев следващата цел златен медал игрите париж 2024 година
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 29.09.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

България получи специална покана да участва на историческата Европейска купа по вдигане на тежести. Дебютната надпревара се организира съвместно с Европейската и гръцката федерации. Родината ни ще бъде представена от един от водещите ни тежкоатлети Ангел Русев, както и от Дениз Данев.

Състезанията в Олимпия ще протекат по нетрадиционен начин - на открито, като в петък са елиминациите, а в събота - полуфиналите и финалите. Според регламента всеки спортист ще има право на по два опита в двете упражнения в квалификациите.

Спортистите няма да се състезават на традиционния подиум, а на тренировъчните такива, като всеки ще разполага с по 5 минути, за да прави опитите си.

В Европейската купа ще участват над 40 специално поканени щангисти от Великобритания, Франция, Германия, Румъния, Израел, Молдова, Испания Кипър и др.

Европейската купа ще се проведе в люлката на олимпизма. Мястото не е избрано случайно - с тази проява Европейската федерация иска да покаже, че щангите заслужават да останат в олимпийското семейство. Още повече, че вдигането на тежести е сред основополагащите спортове.

Стадионът на Древна Олимпия ще служи като фон на това голямо състезание. Именно на тези арена са проведени първите Игри през 776 г. преди новата ера.

Основната цел на Европейската купа е да поддържа и насърчава олимпийските принципи. Организаторите искат да направят символично пътуване към основите, както и да открият хоризонт към бъдещето на спорта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха пътен възел "Даскалово" край Перник
Протестиращи блокираха пътен възел "Даскалово" край Перник
Народното събрание реши да контролира решенията за въглищните райони
Народното събрание реши да контролира решенията за въглищните райони