НОВИНИ

България ще получи 29 млрд. евро от ЕС за справяне с щетите и последствията от пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 11.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията.

"Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд лева. са грантове", съобщи премиерът Бойко Борисов по време на оглед на строително-ремонтните работи на магистрала "Тракия".

За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията.

По думите на премиера Борисов, това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите, няма да се спре инвестиционната програма на държавата.

По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Той изтъкна, че България е сред държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса.

Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации.

"Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България – ако може още в средата на тази година", изтъкна Дончев.

Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса.

Премиерът Борисов инспектира ремонта на 17-километров участък от АМ "Тракия", намиращ се между връзката с автомагистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан – Изток".

"Нека хората да видят, че съоръженията на магистрала "Тракия" са компрометирани и за съжаление правим на практика нова магистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов - министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината като на предишните, защото си е тяхна. Важно е да го направим и да е безопасно за хората," каза премиерът Бойко Борисов.

Строителните дейности са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на магистралата между Стара Загора и Чирпан.

По трасето на магистрала "Тракия" се възстановява конструкцията на пътя, извършва се стабилизиране на основата, подмяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 големи съоръжения, подобрява се отводняването и се прави ландшафтно оформление.

На участъка ще се монтира най-висок клас мантинела между двете платна, която би възпрепятствала навлизане и на тежкотоварни превозни средства в насрещното платно. Тези инвестиции в пътна безопасност са изключително важни за сигурността на пътуващите.

Ремонтът на магистралата е от голямо значение за подобряване на транспортната свързаност в България. Строителните дейности в този участък следва да приключат до края на месец март 2021.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал с лекота се класира за третия кръг на Australian Open, след като прегази квалификант
Надал с лекота се класира за третия кръг на Australian Open, след като прегази квалификант
Обрат по делото за блудство с пет деца в Царичино
Обрат по делото за блудство с пет деца в Царичино