НОВИНИ

България ще търси вариант за осигуряване на F-16 "втора ръка" или на европейски изтребители на лизинг

радев срещата върха нато единни сме осъждането агресията недопустимата война
bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 24.03.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев е в Брюксел, където участва в извънредната Среща на върха на НАТО.

НАТО одобри разполагането на батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария

След срещата държавният глава обяви, че е поставил въпроса пред американския президент Джо Байдън да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.

Ако този вариант не се получи, може да потърсим съдействие и от европейските ни партньори, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че е поставил въпроса за обучение на лизинг за F-16 или осигуряване на европейски изтребители на лизинг пред лидерите на Нидерландия, Франция и Италия.

По думите на президента има единна воля между него и правителството по този въпрос.

Той напомни, че заради забавянето на доставките на F-16, се очаква България да разполага с оперативни ескадрилни способности за новите изтребители чак към 2030 година. Дотогава трябва да се търси решение за подсигуряване на противовъздушната и противоракетната отбрана на българска територия, за което имаме и ангажимент към НАТО.

Междувременно продължава и търсенето на варианти за поддръжката на наличните ни изтребители МиГ-29.

"Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като възможност, категорично. Другата седмица се надявам да има договорена група, която да изследва възможностите на полската индустрия и полските военновъздушни сили, но това е временно решение, а ние се нуждаем от устойчиво решение", каза Радев.

На срещата България е поставила въпроса за изграждане с финансовите механизми на НАТО на система от тръбопроводи по Източния фланг съвместно с Гърция и Румъния. Този проект трябва да върви успоредно с подобряването на инфраструктурната свързаност - и железопътна, и автомобилна, заяви Радев.

Относно разполагането на батальонна бойна група в България президентът каза, че Великобритания ще изпрати 150 войници, които да се присъединят към нашите военнослужещи. Италия също има готовност да изпрати свои военни като част от батальона.

По време на срещата не е обсъждан въпросът кои страни осигуряват оръжейна помощ за Украйна и кои не, поясни президентът. Доставката на военно оборудване е решение на държавите членки, уточни той.

Държавният глава заяви, че извикването за консултации на българския посланик в Русия Атанас Кръстин и е логичен ход в настоящата ситуация.

Кирил Петков: България ще извика за консултации посланика си в Русия

Радев коментира поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова у нас така:

"Категорично никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ".

След срещата държавният глава изтъкна, че никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, усилване на Източния фланг и прекратяването на агресията от страна на Русия и връщането на конфликта в полето на дипломацията.

"Една от големите задачи е да кажем ясно, че държим по никакъв начин да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави. Категорично е подчертана намесата на НАТО по чл. 5 за защитата на всяка страна-членка. Не трябва да допускаме НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война", каза Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: В сигнала срещу Асен Василев не се съдържат данни за извършено престъпление
Бойко Рашков: В сигнала срещу Асен Василев не се съдържат данни за извършено престъпление
НАТО одобри разполагането на батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария
НАТО одобри разполагането на батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария