НОВИНИ

Българките извоюваха четвърто място на Световната купа на сабя в Пловдив

българките извоюваха четвърто световната купа сабя пловдив
Снимка: БФ Фехтовка
bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 30.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският отбор в състав Йоана Илиева, Емма Нейкова, Олга Храмова и Ана Михайлова извоюва четвърто място в турнира за Световната купа на сабя жени, който се проведе в Пловдив.

Сабльорките ни, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, играха отлично и записаха най-доброто класиране в състезание за Световната купа на български тим.

В първата си среща за място сред най-добрите 16 българките излязоха срещу представителките на Великобритания и спечелиха убедително с 45:29.

В следващия двубой сабльорките ни се изправиха срещу отбора на Русия, който е N1 в световната ранглиста. Българският отбор, 22-и в ранглистата, игра отлично и след оспорвани двубои и размяна на лидерството в срещата стигна до 44:44. В този момент Йоана Илиева показа, че не случайно е европейска шампионка за девойки от 2020 г., спечели последната решаваща точка и гарантира място на тима сред първите осем.

В среща за място в топ 4 Йоана Илиева, Емма Нейкова, Олга Храмова и Ана Михайлова излязоха срещу Германия. С невероятно вдъхновена и стабилна игра българките се наложиха с 45:37.

Двубоят за място на финала изправи нашите състезателки срещу представителките на Азербайджан. В тази среща думата си каза опитът на съперничките, които в средата на двубоя поведоха в резултата, задържаха предимството си до края и спечелиха с 45:32.

В спор за бронзовите медали младите ни фехтовачки излязоха срещу италианките, които се наложиха с 45:29.

Четвърто място в турнир за Световна купа е най-доброто класиране за женски отбор на сабя в историята на българската фехтовка. Въпреки че тимът ни е млад, доминира над именити съпернички от Русия и от Германия и показа, че може да победи всеки отбор. Така след шестото място в Грузия преди две седмици е ясно, че големите сили във фехтовката ще трябва да се съобразяват с българките. А голямата цел пред тях е участието на олимпийските игри през 2024 г.

Първото място в надпреварата спечели тимът на Франция, който се наложи над Азербайджан с 45:39.

Следващата събота и неделя в Пловдив ще се проведе турнирът на сабя „Аспарухов меч“. Той е кръг от Световната купа за младежи и девойки и ще събере най-големите надежди във фехтовката от цял свят.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър е първият финалист за Купата на България по волейбол
Хебър е първият финалист за Купата на България по волейбол
Зам.-шефът на НСлС: Ако премиерът има списък с хора, свързани с корупция, да го предостави
Зам.-шефът на НСлС: Ако премиерът има списък с хора, свързани с корупция, да го предостави