НОВИНИ

Българо-американски военни демонстрации на летище Чешнегирово

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 19.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В края на съвместното българо-американско учение "Тракийско лято" край Пловдив на летището край Чешнегирово днес авиационна техника и екипи показаха своите възможности.

Близо 750 военнослужещи от българската армия и военно-въздушните сили на САЩ, базирани в Европа, взеха участие в едно от най-мащабните международни учения за тази година.

За 13-и път американските военни са тук, а изпълняваните съвместни маньоври стават все по-сложни, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Нивото ни на съвместно изпълнение на задачите както в двустранен, така и в колекционен мащаб поддържа едно значително темпо и се надявам да го надграждаме през годините, каза адмирал Ефтимов.

В триседмичното учение американският състав бе от 120 души и три военно-транспортни самолета C130 J Super Hercules от базата в германския град Рамщайн. Мисиите се изпълняваха и денем и нощем.

Майор Дерек Ендъуей, ръководител на „Тракийско лято-2020“ от страна на САЩ: Беше изключително ползотворно и за двете страни, успяхме да изпълним много полети в дълбочина в планински терен, както и на много ниско ниво, летене на ниска височина, което по принцип не можем да получим навсякъде, във всяка една държава. Успяхме също така да проведем и полети съвместно или по-скоро срещу Миг-29, което за нас беше изключителен опит и много полезно, както и за Българските ВВС, защото те можеха пък да водят действия срещу по-голяма транспортна авиация.

Летателните машини от българска страна са самолет Спартан и вертолети Ми17 и Кугър, както и изтребител МИГ 29.

Екипажите летяха на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десантиране. Лекари от ВМА показаха авиомедицинска евакуация.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трансферна сага: Байер иска още пари за Хаверц от Челси
Трансферна сага: Байер иска още пари за Хаверц от Челси
От Формула 1: Айртон Сена е най-бързият ни пилот за последните 40 години
От Формула 1: Айртон Сена е най-бързият ни пилот за последните 40 години