НОВИНИ

Българската делегация отпътува от Киев

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:04, 08.02.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

България помага с военно и техническо оборудване на Украйна във важен за Киев момент от хода на войната, когато има недостиг на тези доставки. Това каза в Киев председателя на парламента Росен Желязков, който посети украинската столица заедно с членове на политически сили в българския парламент.

Българската делегация попадна и на руска атака в Киев и прекара няколко часа в бомбоубежище. Ето какво казаха депутатите при отпътуването си от Киев пред нашите пратеници Тоня Димитрова и Борислава Стефанова.

"Ние считаме, че сме изпълнили ангажимента си, който имаме към една държава, с която ни свързват исторически традиции, географска близост, едно приятелство, което датира от 1991 г., когато установяваме дипломатически отношения. Но не предполагахме, че с тези жестове, които сме направили и ангажиментите, които сме имали, сме посяли такова доверие и такова отношение като народ с народ", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Европа трябва да възстанови капацитета си за производство във военно-промишления комплекс , разширяване на санкциите. Ясно е, че агресорът трябва да понесе икономически последствия и да му се отнеме възможността да финансира продължително агресията си", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

"Ще го запомня с това, че установихме реалностите, че украинският народ истински ни е благодарен, ние малко в България това не го разбираме, но хората в Украйна, първото нещо, с което започваха, и президента Зеленски, и председателя на Радата е, че са благодарни на българския народ и това не е лицемерно. Те абсолютно истински го вярват и думите им звучаха съвсем автентично", подчерта Ивайло Мирчев - депутат от ПП-ДБ.

"Видяхме нещо, което Украйна е разбрала по трудния начин и което ние също го разбрахме - какво означава братски народ. Видяхме го в отношението към нас, видяхме го в отношението на една огромна държава, която е под заплаха към една малка държава като нас", смята Станислав Анастасов - депутат от ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има връзка между Мартин Божанов, жълтите медии и главния прокурор, смята Нели Куцкова
Има връзка между Мартин Божанов, жълтите медии и главния прокурор, смята Нели Куцкова
Честит рожден ден на легендата на българския футбол Христо Стоичков
Честит рожден ден на легендата на българския футбол Христо Стоичков