НОВИНИ

Желязков в Киев: Помощта за Украйна ще продължи, докато е необходимо (ОБЗОР)

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:45, 07.02.2024
Чете се за: 06:02 мин.
По света

Украйна никога няма да забрави помощта на България - с тези думи украинският президент Володимир Зеленски се обърна към председателя на парламента Росен Желязков в Киев. България подкрепя всичките дванадесет пакета от санкции на ЕС, наложени на Русия, и смятаме, че те остават един от най-мощните инструменти за увеличаване на натиска върху Русия, заяви от своя страна Желязков. Той се срещна днес и с премиера на Украйна Денис Шмигал.

Денят започна с масирана руска атака и 3-часов престой на българската делегация в бомбоубежище. 5 са общо жертвите на руските удари в цяла Украйна.

Подробности вижте в репортажа на специалните ни пратеници в Киев Тоня Димитрова и Борислава Стефанова

Снимки: НС и БНТ

Във втория ден от визитата си Росен Желязков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

"Помня посещението си във вашата прекрасна страна. Нямахме време да видим много, но видяхме много хора. И мисля, че това е най-важното. Щастливи сме, че вашият народ от началото на войната е на наша страна - на страната на истината. Много Ви благодаря, че поддържате този дух. Благодарни сме и това никога няма да бъде забравено. Добре дошли!", приветства го Володимир Зеленски.

Председателят на парламента отново подчерта, че помощта на страната ни за Украйна ще продължи, докато е необходимо.

"Нашата подкрепа е не само морална - както вие вече споменахте. Нашата подкрепа е хуманитарна, икономическа, финансова, морална. Но най-важното е, че помогнахме с военно и техническо оборудване, което е жизненоважно за войната, която водите. Сега сме изправени пред определeн недостиг на тези доставки и сега е време да се запази единството на Европейския съюз, както и северноаталантическото единство", посочи Желязков.

Последва и среща с украинския премиер Денис Шмигал. Министър-председателят на Украйна изрази благодарност за военно-техническата, хуманитарната и политическата подкрепа на приятелска България.

"Високо ценим всички решения на българския парламент и ви уверявам, че всяка помощ е жизнено важна за свободата и демократичните ценности както на Украйна, така и на цяла Европа", подчерта украинският министър-председател.

Денят в Киев започна със сирени за въздушна тревога. Руските ракетни удари бяха на няколко вълни - първите взривове още в 6 сутринта, а българската делегация прекара 3 часа в бомбоубежище с останалите гости на хотела, сред тях жени и деца.

"Чуха се сирени и разбира се по протокол всички заедно слязохме в бомбоубежището. Доколкото знаем са успешно неутрализирани от системите за противовъздушна отбрана. Но това, което много силно впечатление на всички нас направи, бяха децата в бомбоубежището. Четири, пет годишни деца, които спокойно и търпеливо стоят и изчакват заедно с родителите си да отмине въздушната тревога. Но тези деца в последните две години - това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано от тези ежедневни и еженощни тревоги. Не знам тези деца какво ще си спомнят, но със сигурност това ще остави траен отпечатък. Украйна не заслужава тази съдба, Европа не заслужава тази съдба, затова трябва отговорът да бъде ясен и категоричен", каза Росен Желязков.

Жилищен блок беше ударен от отломки на ракета, свалена от противовъздушната отбрана на Украйна. Блокът се намира недалеч от българското посолство.

"Първо се чу силна експлозия, а след това имаше и огън. Първо от едната страна, а след това и от другата. Когато обявиха край на въздушната тревога излязохме да видим какво става", разказва живущ в блока.

"Няма нито един цял прозорец в апартамента. Всичко е в счупени стъкла. Леглото, подът - всичко е в стъкло. Детето и с драскотини по лицето. И аз имам - по гърба и вероятно в окото - сега ме прегледаха. Домът ни е в кошмарно състояние ... има дупка в терасата...", разказва друг живущ в блока.

Общо 64 ракети и дронове бяха изстреляни днес от Русия, от тях са свалени 44. Удари имаше в различни части на страната чак до Лвовска област на запад, почти да полската граница.

Руската вълна от атаки дойде по време на посещението в Киев на българската делегация, но също и по време на посещението на Върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който е в украинската столица, за да обсъди европейската военна и финансова помощ за Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас с план за прекратяване на огъня
Хамас с план за прекратяване на огъня
Без голове в проверката между Марек и Локомотив София
Без голове в проверката между Марек и Локомотив София