НОВИНИ

10-годишна сага: Делото срещу Ахмед Муса в Пазарджик започва отначало

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 07.02.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" срещу 13 мъже и една жена в Пазарджик започна отначало в Окръжния съд. Т. нар. "имамско дело" беше върнато от Върховния касационен съд заради пропуски в досъдебната фаза. Така, след осем години разследвания и съдебни заседания, соченият за ръководител на ислямистките структури у нас Ахмед Муса и 13-те му последователи, отново се изправят пред съда.

Делото започна преди 10 години, а през 2019-та всичките 14 обвиняеми бяха признати за виновни за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда на война. Най-тежкото наказание - 8 години и 6 месеца затвор получи соченият за ръководител на групата Ахмед Муса Ахмед. Въпреки експертизите, разпитите на свидетели и часове съдебни заседания, беше установено, че присъдите на първа инстанция са с неясни мотиви. Липсва категоричност кога, къде и как е извършено престъплението. Част от мотивите за връщане за делото е и предубеденост на прокуратурата. Новият обвинителен акт е изготвен от друг наблюдаващ прокурор.

"Връщането е, за да се посочи време, място и начин на извършване на деянието. В самото обвинение няма промяна. Едното е проповядване на антидемократична идеология, другото е проповядване на война", каза Васил Малинов, наблюдаващ прокурор.

Според адвокатите на подсъдимите и новият обвинителен акт не е изпълнил указанията на Върховния касационен съд.

"Малко вече архаичен обвинителен акт, тъй като "Ислямска държава", знаете, няма я вече, така че, обвинителният акт е с дата декември месец 2023, когато "Ислямска държава" я няма", заяви Елвира Панкова, адвокат на част от подсъдимите.

В първото заседание от новия процес съдът реши отново да върне делото на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.

Автор: Величка Ачева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 200 растения от рода на конопа са намерени във Варна (СНИМКИ)
Около 200 растения от рода на конопа са намерени във Варна (СНИМКИ)
Георги Кабаков е съдия номер 1 за 2023 година
Георги Кабаков е съдия номер 1 за 2023 година