НОВИНИ

Българската мъжка щафета на 4 по 200 свободен стил бе определена за "Отбор на месеца" за декември

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:57, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
българската мъжка щафета 200 свободен стил определена отбор месеца декември
Снимка: start-photo.bg
Слушай новината

Българската мъжка щафета на 4 по 200 свободен стил в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев беше определена за отбор на месец декември след историческия си успех по време на Световното първенство по плуване в малък басейн в Мелбърн, Австралия.

Родният квартет осигури на България първо влизане във финал на световно първенство в щафета, където нашите момчета се наредиха 8-ми в крайното класиране.

Силното им представяне логично донесе на селекционера на националния отбор Кристиян Минковски приза за най-добър треньор за месец декември.

Всички те бяха наградени днес по време на специална церемония, на която присъстваше и председателят на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев, който изрази оптимизъм за бъдещето на българското плуване.

"Имаме млад отбор от 15-16 състезатели с потенциал да покрият нормативи за Олимпиадата в Париж. Когато работиш със сърце, резултатите идват. В момента 25 състезатели са на лагер в Одрин, където има отлични условия за подготовка. Отборът е много сплотен, а от юношите идват още качествени състезатели и това ни прави оптимисти за развитието на българското плуване. Вече се надяваме не само на финали в отделните дисциплини, а защо не и на медали", сподели той.

Аврамчев също така разкри, че скорошните успехи на родните плувци са довели до там, че по света вече се говори с уважение за българското плуване.

"Бях на Световното първенство в Мелбърн и на конгреса на Световната централа и лично се уверих, че вече се говори с уважение за българското плуване. Започват да се съобразяват с нас, колкото и нескромно да звучи", завърши Георги Аврамчев.

Талантливият български плувец Петър Мицин се надява възможно най-скоро да покрие норматив за участие на Олимпиадата в Париж през 2024 година. 17-годишният състезател записа силни резултати през изминалата година, като дебютира на световни и европейски първенства при мъжете и участва в щафетата на 4 по 200 метра свободен стил, която за първи път влезе на световен финал на шампионата на планетата в малък басейн в Мелбърн през декември.

"Амбициите ми са големи, надявам се на още по-добри класирания с щафетите. Цел номер 1 през мен тази година е покриване на норматив за Олимпиадата в Париж. Квалификациите започват през март и ще опитам колкото се може по-скоро да покрия норматива за участие на Игрите", каза Петър Мицин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария подкрепя България за Шенген
Унгария подкрепя България за Шенген
2250 деца от Украйна са записани в училища и детски градини у нас
2250 деца от Украйна са записани в училища и детски градини у нас