НОВИНИ

Българската прокуратура поздрави американските регулаторни органи за постигнатия успех с Nexo

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:51, 20.01.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
двама обвинените случая nexo парична гаранция млн лева двама издирват
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата на Република България поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с криптовалута, чийто собственици са обект на разследване и в България, заяви в позиция говорителят на главния прокурор Сийка Милева. "Разбирам интереса на медиите към казуса, който още преди десет дни обявихме, че е мащабен по своето разследване не само за нас в България, но и отвъд границите ни. Информациите от последните часове само потвърждават това", допълни Сийка Милева.

По думите ѝ постигнатото споразумение между компанията Nexo, регистрирана през 2018 година на Каймановите острови, и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите.

Компанията се съгласява да заплати доброволно глоба общо в размер на 45 млн. щатски долара за това, че същата не е регистрирана на територията на САЩ за търговия на криптовалута по надлежния ред съгласно Закона за ценните книжа. Компанията ще прекрати дейността си по отношение на всички американски инвеститори и ще напусне изцяло пазара на САЩ, добавя говорителят на главния прокурор.

Сийка Милева пояснява, че разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в това число "пране на пари", предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Във връзка с образуваното досъдебно производство в България още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и предстои да се изпратят молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка, с оглед предмета на доказване по делото.

"Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo. В заключение бих искала да поздравя от името на прокуратурата на Република България американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на Nexo, чиито собственици са български граждани. Използвам случая да изразим готовността си за активно сътрудничество между прокуратурата на Република България и институциите на САЩ за постигане на общите партньорски цели на България и САЩ за отстояване на евроатлантическите ценности и върховенството на правото", заявява още Сийка Милева.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ NEXO ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив излиза срещу Рига за първа контрола в Дубай
Ботев Пловдив излиза срещу Рига за първа контрола в Дубай
Левски отмени контролите с руските отбори в Дубай
Левски отмени контролите с руските отбори в Дубай