НОВИНИ

Български пожарникари се снимаха в календар с кауза за донорството

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 30.11.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

За втори път български пожарникари участват в изработването на благотворителен календар. Този път във фотосесията се включват и дами в униформа. Благотворителният календар е в подкрепа на донорството и трансплантациите и е под мотото "Просто кажи ДА! - нека хората разберат, че подкрепяш донорството!".

В създаването на предизвикателния календар за 2022 година участват 12 столични и варненски огнеборци в добра физическа форма. Те обаче не са подбирани с конкурс, каквато е практиката в Австралия.

Участват около 2000 - 3000 човека преди да бъдат избрани финалните, но тук не е така. Да, засега тук не е така. Надяваме се да успеем да популяризираме идеята в България и да наберем доста колеги, които да са готови да се включат в тази инициатива, казва Николай Михайлов.

Николай Михайлов е пожарникар от 6 години. Работи на Летище Варна и се грижи за безопасността на пътниците. След като миналата година направи невероятна фотосесия за годишния благотворителен календар, тази година отново е поканен да участва.

Календарът можем да кажем, че е малко по-провокативен, но това е с цел да се привлече малко по-голямо внимание, не е някаква показност или нещо подобно. Надявам се по-голямата част от обществото да го хареса и да го одобри.

Николай дори не се замисля дали да се снима за календара след като разбира, че каузата е в подкрепа на донорството и трансплантациите.

Това е нещо, което се изгражда в обществото с години и е нужно време, и нужно е самосъзнание, хората да осъзнаят това, че има тази възможност да помогнеш на друг човек и след смъртта ти. Съответно може би проблематичното е, че голяма част от хората мислят относно това нещо като тема табу, не искат да говорят за това приживе. Съответно сме доста назад в тази сфера за рамките на Европа, но все пак хората трябва да се замислят за себе си приживе и сам трябва да решиш това, а не твоите близки.

Миналогодишният календар също беше с кауза. Събраните над 7000 лева бяха дарени на деца на загинали пожарникари и полицаи.

Всяка година гледаме да разнообразим каузите. Тази година по идея на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР решихме да подкрепим донорството, тъй като това е голям проблем за България и по този начин искаме да помогнем за самата кампания. Кампанията е "Просто кажи ДА". Нека хората разберат, че подкрепяш донорството, а паричките, които ще бъдат събрани по кампанията ще бъдат за информация по самата кампания, допълва Ивайло Янчев, СФСМВР.

Професията пожарникар е една от най-рисковите в света. Това обаче не спира Ивайло Янчев да е в системата от 18 години.

Знам, че когато се случи някоя трагедия всеки е съпричастен, но въпреки всичко като се погледне от другата страна се помага на друг човек, който има нужда. А ние работим опасни професии, рискови, знаем каква е опасността, знаем, че може и на нас да се наложи, можем и ние да станем донори. Мисля, че трябва да ни се промени мисленето като хора. За някои животът свършва, за други може да се продължи с донорство.

Оказва се, че не от суета пожарникарите изглеждат толкова добре на снимките на календара.

Изискванията при кандидатстване в пожарната и съответно и годишни изпити, които се минават всяка година относно физическата ни форма, изискват да поддържаме доста добра подготовка. Съответно не можем да кажем, че всички са с изваяни тела, но стараем се да даваме максималното от себе си, да сме готови във всяка една ситуация да дадем максималното, казва Николай Михайлов.

В пожарната има и специална зала, където огнеборците могат да тренират и по време на смяна.

Професията го изисква да си физически подготвен. Първо спортът е здраве, поддържане на физическа подготовка, а за тук е необходимо. Няма как. Неизбежно е. Самата професия го изисква, казва Ивайло Янчев.

Пожарникарите се надяват и този път мисията им с благотворителния календар да бъде успешна.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха Риана за национален герой на Барбадос - най-новата република
Обявиха Риана за национален герой на Барбадос - най-новата република
Управителният съвет утвърди състава на съдийската комисия
Управителният съвет утвърди състава на съдийската комисия