Изписаха бременната жена, която пропадна в шахта в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:48, 30.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

38-годишна бременна жена пропадна в шахта в центъра на София от височина 3 метра.

Жената е бременна в четвъртия месец и е приета в "Пирогов" с контузия на гръдния кош. След обстойни прегледи вече е освободена за домашно лечение, съобщиха от "Пирогов".

Жената минава по улица "Дякон Игнатий" с мъжа си, когато капаците на шахтата се разместват и тя пада в подземието. Стана ясно, че това не е шахта на общината, нито такава на Софийска вода или ЧЕЗ. Това е т.нар. английски двор, който води към избено помещение на сградата. В момента там се помещава бистро.

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на район „Средец“ и на Столичната община направиха проверка на място и установиха, че сградата и шахтата към нея са частни и е задължение на собствениците да я поддържат в добро състояние.

Незабавно ще бъде издадена заповед за укрепването ѝ. Собствениците ще бъдат санкционирани затова, че не са поддържали съоръжението си в добро техническо състояние.

Сигналът за инцидента е подаден в 11.13 ч., линейката пристига за по-малко от 10 минути. Шахтата е дълбока около 2,5 метра и заема по-голямата част от тротоара. Хората от заведението не са видели инцидента, но разказаха, че час преди това, някой е пипал.

Сутринта преди да влязат в ресторанта, един от служителите казва, че е видял, че някакъв човек нещо е пипал, дали е така, не мога да кажа. Това ние никога не сме го ползвали, имаме и вход откъм ресторанта към това подземие, но той не се използва, обяснява Никола Кънчев, управител на ресторанта.

Проверката на експертите от дирекции „Контрол по строителството“ на район „Средец“ установи, че т.нар. „английски двор“ е отвор, който води към мазето и е собственост на сградата.

Собствениците са петима, но не са в България и затова от общината разговарят с техен адвокат. Освен че ще трябва да обезопасят сградата, собствениците ще трябва да платят и глоба.

Видно на място, едната панта е изгнила, липсва, иначе ламарините са здрави, но пантите са в лошо състояние, което е довело до пропадането. Наемателите на ресторанта, които са всеки ден тук, не са констатирали и не са видели да има проблем с тая шахта, коментира се дали не е отваряна нощно време от клошари, казва инж. Илия Мавров, „Контрол по строителството“ в район Средец.

Новото бистро на ул. „Дякон Игнатий“ се намира в сградата, където преди се помещаваше Френския културен институт. Преди ремонта вътре наистина влизаха бездомници, дори имаше пожар. Останалата част от бившия Френски институт все още седи необитаема, но входът е затворен и няма как да се влезе както преди.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Путин още не е решил дали ще се кандидатира за следващ мандат
Путин още не е решил дали ще се кандидатира за следващ мандат
НАТО: Русия ще плати висока цена, ако "използва сила" срещу Украйна
НАТО: Русия ще плати висока цена, ако "използва сила" срещу Украйна