НОВИНИ

Българските национали по бокс са горди от постигнатото на историческото за страната европейско първенство

Боксьорите отправят поглед към Олимпийските игри в Париж.

българските национали бокс горди постигнатото историческото страната европейско първенство
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:07, 30.04.2024
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Националите на България по бокс при мъжете и жените са доволни от представянето си на европейското първенство в Белград и вече отправят поглед към Олимпийските игри в Париж.

На шампионата в сръбската столица страната завоюва рекордните в историята си 11 медала – 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови при мъжете, и 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови. Европейски шампиони станаха Светлана Каменова и Рами Киуан, който бе избран и за Боксьор №1 на първенството в Белград.

На пресконферения в Пресклуб България присъстваха още треньорите на мъжете и жените съответно Жоел Арате, Борислав Георгиев, помощни-треньорът в мъжкия национален отбор Александър Александров, някои от медалистите в лицето на Хавиер Ибаниес, Златислава Чуканова и Аслъхан Мехмедова, както и президентът на Българска федерация бокс Красимир Инински.

„Когато човек пише история и остава в историята, не може да не е доволен. Това го правим ние заедно. Когато сме заедно, сме по-силни. Екипната работа води до добри резултати. Радвам се, че хората около мен вярват в това нещо, имаме единомислие и вървим в правилната посока. Благодаря на състезателите за лишенията, които правят – без лишения и труд, няма успех“, каза Инински, който изказа и пълната подкрепа на федерацията към Станимира Петрова, която имаше малшанса да се разболее в Белград и да не се бори за медал.

Европейската шампионка при жените Каменова заяви, че следващите три месеца са ключови в подготовката за Париж 2024.

„От играта ми е нормално да съм доволна. Спечелен златен медал, дадена заявка, има още доста работа за следващата цел. Удовлетворена съм, че заедно постигаме такива резултати. Днес продължавам в залата. Аз дълги години съм бил със Стойка, знам, че няма невъзможни неща. Като виждам за тия три години след толкова контузии и препятствия, че работата се отплаща, няма как да не вярвам, че е възможно да се случи. Следващите три месеца са изключително важни за нас, за да се подготвим правилно за Париж“, допълни тя.

Киуан призна, че има върху още какво да работи въпреки златото на европейското първенство, като е на мнение, че всеки от отбора може да стане първи в Париж това лято.

„Доволен съм от това, което направих на европейското първенство. Имаме върху още какво да работим. Сега предстои Олимпиадата, на която се надявам да постигнем подобни резултати. Стойка много ни мотивира със златния медал в Токио. Смятам, че всеки от нас може да постигне златен медал“, добави боксьорът.

Селекционерът на мъжете Арате каза, че отборът е готов за успехи и на Игрите във френската столица.

„Доволни сме и благодарим за подкрепата. С това представяне на европейското сме готови за успехи и на Олимпиадата“, категоричен е кубинецът.

Колегата му начело на женския отбор Георгиев се изказа ласкаво за президента Инински.

„Българска федерация бокс не е имала по-добър президент от Красимир Инински. Двата отбора са млади и се развиват. Г-н Инински много добре балансира нещата. Българският бокс ще има медали и в Париж. Много съм доволен от момичетата, всички играха полуфинали. Работим правилно. Светлана Каменова за миг не съм се съмнявал, че ще бъде първа. Това е плод на нейната концентрация и професионализъм. Тепърва ще дадем гласност, че сме име в бокса“, заяви наставникът.

Старши треньорите също казаха, че петима от шестимата национали, които ще се бият за квоти за Олимпийските игри в Париж на световната квалификация в Тайланд в края на този месец, вече са ясни.

Единствената въпросителна остава при мъжете в най-тежката категория - тази над 92 килограма. За място в националния отбор спорят титулярът в последните години Йордан Морехон и направилият завръщане на ринга Петър Белберов, който бе първи избор на Арате до световното първенство в Белград през 2021 година.

Останалите българи, които ще се опитат да завоюват квоти, са Златислава Чуканова и Аслъхан Мехмедова при жените, както и Ергюнал Себахтин, Радослав Росенов и Кристиян Николов при мъжете. Чуканова ще играе до 51 килограма, Мехмедова - до 60 килограма, Себахтин - до 51 килограма, Росенов - до 63,5 килограма и Николов - до 80 килограма.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР с мерки за облекчаване на трафика по празниците
МВР с мерки за облекчаване на трафика по празниците
Френският национал по ръгби Ромен Нтамак ще носи олимпийския огън в Тулуза
Френският национал по ръгби Ромен Нтамак ще носи олимпийския огън в Тулуза