НОВИНИ

Българските щангисти с най-силно представяне на европейско от 17 години насам

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:56, 11.04.2021
Чете се за: 01:17 мин.
Други спортове
златните медалисти вдигане тежести завърнха нас

Участието на България на Европейския шампионат по вдигане на тежести в Москва приключи, а несъмнено всички ние можем да се гордеем със страхотните постижения на нашите тежкоатлети.

За първи път от 2004 година насам, родните щангисти излъчиха повече от двама европейски шампиони, като тогава шампионата на Стария континент беше в Киев.

Сега, силното представяне на родната школа почти сигурно ни осигури и максималните две квоти при мъжете за Олимпийските игри в Токио през лятото. Окончателният списък с участниците за Игрите ще бъде оповестен след младежкото световно първенство в Ташкент през месец май.

С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години.

В Москва българските национали осигуриха общо седем медала в двубоя, пет при мъжете и два при жените, като имахме общо трима европейски шампиони.

Ангел Русев отвя конкуренцията в категория до 55 кг при мъжете, а Стилян Гроздев се пребори за титлата в горната категория - до 61 кг. При дамите златен медал спечели Надежда-Мей Нгуен при най-леките до 49 кг, а втора в същата категория остана друга българка, Ивана Петрова.

При мъжете, на косъм от титлата останаха дебютантите на европейски шампионат Карлос Насар и Христо Христов, а бронзово отличие завоюва Валентин Генчев, за когото това също беше първо участие на първенство на Стария континент.

Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов пък също бяха много близо до това да спечелят медали в двубоя, но за съжаление останаха с празни ръце.

В отделните движения България си тръгва от Москва с общо 19 отличия, 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови.

Така в класирането по медали националите ни останаха на второ място, като единствено пред нас е отборът на Украйна. Правим уточнението, че днес е последният ден от шампионата и има възможност нашият отбор да бъде изпреварен от съставите на Армения или Турция.

Днес у нас се завръща и последната група български тежкоатлети, с полет през Истанбул, който се очаква да кацне на Терминал 2 в 20.35 часа. Сред тях ще бъде медалистите Дейвид Фишеров и Христо Христов, старши треньорът Иван Иванов и президентът на БФВТ Неделчо Колев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плаващият остров от пластмаса в океана се вижда и от Космоса
Плаващият остров от пластмаса в океана се вижда и от Космоса
Дипломатически скандал Турция - Италия, спряха сделка за хеликоптери
Дипломатически скандал Турция - Италия, спряха сделка за хеликоптери