НОВИНИ

Българският екип от 36 пожарникари се върна от Гърция

Огнеборците са невредими след 10 дни борба с огнената стихия

българският екип пожарникари върна гърция
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 11.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Българските пожарникари, които бяха изпратени в Гърция в помощ на колегите си в южната ни съседка за овладяването на огнената стихия, се завърнаха днес. След десет дни на терен 36 огнеборци от модула за гасене на горски пожари приключиха мисията си. Те бяха изпратени в Гърция с пет пожарни автомобила, два микробуса и оперативен автомобил. Това бе втори екип за помощ, изпратен по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, а първият се завърна невредим на 1 септември.

Прибира се втората група български пожарникари, гасили пожари в Гърция

Огнеборците бяха посрещнати от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, който им благодари за добрата работа и са се завърнали живи и здрави от мисията.

„Ние сме много горди с момчетата, защото особено когато отидат на място, те работят рамо до рамо с домакините. Това по принцип е признак на доверие. Те са се доверили, видели са професионализъм в тях. Когато домакините нямат доверие, обикновено изпращат екипите на друго място, а не да гасят с тях. За нас това е оценката“, коментира главен комисар Джартов.

„Предизвикателство бяха високите температури през първите дни. Навсякъде се усещаше и сушата, която е превзела тази част от Гърция. Буквално един пожар можеше да се промени коренно за няколко секунди. Докато е локализиран в една малка част, за минути се разпростира на много голяма територия“, разказа пред журналисти ръководителят на мисията Росен Борисов.

Снимки: БТА

Той обясни, че заради ветровете, които на моменти са били доста силни, екипите постоянно са били подготвени за евакуация. Предизвикателство е било и наличието на летателна техника за гасене, в чийто обсег огнеборците са внимавали да не попаднат.

Генералният ни консул в Солун се срещна с българските пожарникари в Гърция

„Когато пожарът не беше овладян, имаше моменти, в които вниманието ни трябваше да бъде на повече от 100%. Буквално и това бяха указанията – всеки, във всеки един момент, забележи ли нещо – да предупреждава. През цялото време хората бяха във визуален контакт един с друг“, разказа още Росен Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Лион уволни Лоран Блан
Олимпик Лион уволни Лоран Блан
Берк Мехмед се завърна в БК Черно море Тича
Берк Мехмед се завърна в БК Черно море Тича