НОВИНИ

Българско семейство обикаля Европа през реки и морета

bnt avatar logo
от БНТ
21:51, 27.09.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Разходка с лодка. Семейство български мореплаватели се отправиха днес на ново пътешествие. Този път те ще обиколят Европа по вода. Ще минат по реки и морета, като най-далечните точки са делтата на Дунав и Париж. По план пътешествието трябва да продължи две години.

Пътешествието на Васил и Сърница Василеви започна от Козлодуйския бряг. За него са се подготвяли 4 години. Толкова време е отнело построяването на 11-метровата им лодка в Чепеларе и техническите ѝ изпитания.

На борда ѝ обаче имат друга задача - да проучат водните граници на Дунав и да помогнат за развитието на речния туризъм у нас.

"Има толкова археологически, исторически, културни забележителности, които е грехота да не се покажат", каза Сърница Василева.

Освен Дунав, те ще прекосят и реките Рейн, Рона и Лоара.

С моторната лодка Ойя пътешествениците ще изминат над 8000 км, а пред очите им ще се редуват спиращи дъха гледки.

"Освен свободата, това, което яхтата ти дава, е природата, духа на природата, част от себе си и част от света. Никога няма миг на скука. Моята съпруга ми е боцман. Когато плаваме нощем ще правим вахти, спиш на парчета по 4 часа", казва Васил Василев.

Част от екипажа са екскурзоводите Марина и Дилян.

"Все едно да бъдеш на каравана, само че на вода", споделя Марина Николова.

Сред ветроходните постижения на семейство Василеви са експедиции в Черно, Мраморно, Егейско и Средиземно море, както и в Атлантическия океан. Пазят безброй спомени от 27 държави, които са посетили досега. А най-дългият им престой в открити води е година и седем месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи организираха протестно шествие във Виена
Българи организираха протестно шествие във Виена
Таен вход под площада на Хераклея Синтика
Таен вход под площада на Хераклея Синтика