НОВИНИ

Българското културно наследство във филмите на известната британска водеща Бетани Хюз

Николай Кръстев се срещна с нея в края на престоя ѝ у нас

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:00, 31.05.2024
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Филмите на известната британска водеща Бетани Хюз са гледани по целия свят от повече от 250 милиона зрители. Тя представя по интересен и необикновен начин българското културно наследство.

Българската култура не престава да впечатлява всички чужденците, които идват в страната ни. Тя остава своеобразен мост между съвремието и настоящето. Проф. Бетани Хюз е преподавател по средновековна история във водещите британски университети Кеймбридж и Оксфорд. С нея се срещаме в края на нейното пътуване по България, където тя заснема свой нов филм за културното ни наследство. Помолих я в началото на разговора ни да ми разкаже малко повече какво днес отново я е довело в България.

Бетани Хюз, телевизионна водеща: "В момента работя по поредица, наречена "Съкровищата на света". Исках да дойда в България, защото знаех колко богато е вашето културно наследство. Била съм и преди тук, като изследовател, правих проучвания за моите книги, изучавах историята на древните гърци, на римляните и траките. Първото ми посещение беше преди 15 години и бях твърдо решена да направя телевизионен филм за чудесата на България. Защото това, което се е случвало по вашите земи, е така важно и вдъхновяващо за света."

Бетани Хюз е впечатлена от българското нестинарство и питам срещала ли е друг подобен обичай в държавите, които е снимала своите документални филми?

Бетани Хюз: "Виждала съм и в други страни хората да ходят по живи въглени. Но когато снимахме българските нестинари, за пръв път успях да видя отблизо стъпалата на тези мъже. Те минаха през огъня и краката им не бяха изгорени. За мен това беше разтърсващо и ценно преживяване, беше много вълнуващо. И като си помислиш, че нестинарските танци са традиция, продължила с векове – за мен, като историк, е удивително да мога да го наблюдавам."

Самата Бетани Хюз разказва, как е танцувала български хора́:

"Когато снимахме нестинарите, хората ме дръпнаха да се включа в традиционните танци, а аз наистина обичам да танцувам, не бих отказала, щеше да е грубо, а и камерите снимаха... и аз се включих в хорото, танцувах около три часа без да прекъсвам кръга. Беше необичайно, наистина, но хората в селото така добре ме посрещнаха, сякаш всички едновременно ме бяха прегърнали. За мен беше чест да ги посетя."

Безспорно най-голям интерес в последно време сред чуждестранните посетители у нас предизвиква Епископската базилика в Пловдив и нейните подови мозайки в един от най-древните градове не само в България, но и на Балканите. Тя и екипа са снимали там.

Бетани Хюз: "Епископската базилика на античния Филипопол в Пловдив, с подовите мозайки, които са така добре запазени, с удивителните образи на птици и красивите декорации от ранното християнство – беше така вълнуващо да снимам там. Това е уникално място, не съм виждала друго такова. Такова откритие е наистина необикновено."

Бетани Хюз успява да разкаже и покаже България много успешно пред западния зрител:

"Аз съм от Великобритания и тази програма, разбира се, ще бъде показана в моята страна, но ще може да се гледа и в още 120 други страни по света. Мисля, че ние хората, сме любопитни по природа и е чудесно да научаваме за други места и култури. И ето – най-старото обработено злато в света е открито в България, във Варна. Ако питате някого, къде е най-старото обработено злато, сигурно ще ви кажат – ами в Южна Америка, Елдорадо, или в Египет, но не – то е тук, в България. Вашата страна е пълна с тайни и изненади, и интригуващи исторически подробности, за които светът трябва да научи."

Британският посланик у нас Роб Диксън в края на своята дипломатическа мисия разказва за културната дипломация и значението и за разбирателството и засилването на връзките между Великобритания и България.

Роб Диксън, посланик на Великобритания в България: "Културната дипломация е важна част от работата на един посланик и на всеки дипломат. В крайна сметка, тя е свързана с контакта и опознаването на други култури, така че да можеш да ги обясниш на политическите лидери в твоята страна. Усещането за това какви сили движат обществото в една държава, за културна дипломация – това е в центъра на дейността ми. Изграждането на разбиране за традициите, културата и историята на един народ е много важно, защото такива неща са вдъхновяващи. Филмът на Бетани Хюз за съкровищата на България ще привлече много туристи и гости в България, точно защото ще запали интереса им. Това е и моята работа."

снимки: БНТ, БТА, БГНЕС/Архив

Посланик Диксън е убеден, че британците могат да видят много в България:

"О, наистина ми е трудно да кажа. Аз съм голям любител на планините и обичам Родопите. Да прекараш ден – два там през пролетта или лятото е уникално, няма второ такова място. Но в България има още толкова много да се види. И тази филмова поредица ще донесе на широката публика повече разбиране, надявам се тя да продължи."

В края на срещата ни Бетани Хюз ми споделя:

"Българското културно наследство е толкова богато и разностранно, тук има огромен брой археологически проучвания, повече от всяка друга страна, в която съм била. Много ми харесва, че тук хората така се гордеят с историята и културата си. Тук има една жива страст към културното наследство."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо
Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо
Присъдата на Тръмп е първият случай, в който американски президент е осъден за престъпление
Присъдата на Тръмп е първият случай, в който американски президент е осъден за престъпление