НОВИНИ

Присъдата на Тръмп е първият случай, в който американски президент е осъден за престъпление

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:54, 31.05.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в историята - американски президент е осъден за престъпление. Доналд Тръмп беше признат за виновен за фалшифициране на документи, за да прикрие плащане за порноактрисата Сторми Даниелс и така да "купи" мълчанието ѝ за техни интимни отношения.

Сумата - 130 000 долара, е платена по време на предишната кампания на Тръмп за Белия дом през 2016 година.

Доналд Тръмп от съдебната зала след като чу "Виновен" от 12-те съдебни заседатели, по всички 34 обвинения.

"Това беше позор. Това беше скалъпен процес, воден от корумпиран съдия. Аз съм невинен човек и се боря за нашата конституция", коментира Тръмп решението на съдебните заседатели.

Съдебните заседатели стигнаха до решение след два дни обсъждане. А по думите на очевидци, Тръмп е изслушал с каменно лице заключението на съда.

Присъдата сложи край на петседмичен процес, по време на който бяха изслушани над 20 свидетели, сред които порноактрисата Сторми Даниелс и бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен.

Фалшифицирането на документи в Ню Йорк се смята за административно нарушение, но от офиса на главния прокурор на Манхатън Алвин Браг, го тълкуват като престъпление, защото Доналд Тръмп незаконно е укрил плащането по време на кандидат президентската си кампания.

"Аз си свърших работата. Нашата работа е да следваме фактите и закона без страх или благоволение и точно това направихме тук. Единственият глас, който има значение, е гласът на съдебните заседатели", заяви Алвин Браг, окръжен прокурор на Манхатън.

На 11 юли трябва да бъде обявена присъдата на милиардера - максималните 4 или по-малко години затвор, или пробация и глоба. А това ще се случи дни преди националната Конвенция на републиканците, на която Доналд Тръмп официално трябва да получи номинацията за кандидат за Белия дом.

Експерти предупреждават, че обявяването на присъдата може да бъде забавено заради обжалването ѝ.

Никой не е над закона - така от щаба на президента Джо Байдън, коментираха присъдата. Очаквано, републиканците я заклеймиха. А сред американците, чувствата са смесени.

"Много съм щастлива, защото виждам, че никой не е над закона. Мисля, че този човек стои в основата на разрушаването на нашата демокрация, и съм доволна от присъдата", кава Шийла Куин, Ню Йорк.

"Първата ми реакция беше тъга - за Америка, за Тръмп. Но в крайна сметка, това само ще увеличи подкрепата за него. Както всеки път когато е обвиняван в нещо", смята Джъстин Неверус, Мар А-Лаго.

Социологическите данни показват, че надпреварата между Байдън и Тръмп ще бъде оспорвана. След присъдата обаче е възможен отлив в подкрепата за милиардера, коментират анализатори.

"Истинската присъда ще бъде произнесена от хората на 5 ноември. И те знаят какво се случи тук", каза Тръмп след като чу присъдата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското културно наследство във филмите на известната британска водеща Бетани Хюз
Българското културно наследство във филмите на известната британска водеща Бетани Хюз
Щастлива развръзка: Намериха жив и здрав 7-годишния Никола, който изчезна в Банкя
Щастлива развръзка: Намериха жив и здрав 7-годишния Никола, който изчезна в Банкя