НОВИНИ

Политическа буря в САЩ след присъдата на Тръмп

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:29, 31.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Планирано или не, присъдата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп предизвика политическа буря в Съединените щати. Републиканците нарекоха решението "съдебна грешка". Демократите обаче похвалиха съдебното жури на един от най-значимите процеси в американската история.

Републиканците се обединиха около Тръмп и заляха социалните медии с гневни реакции.

"Днес е срамен ден в американската история. Това беше чисто политическо упражнение, а не юридическо. Въоръжаването на нашата съдебна система беше отличителен белег на администрацията на Байдън и днешното решение е още едно доказателство, че демократите няма да се спрат пред нищо, за да заглушат несъгласието и да смажат своите политически опоненти", написа в Екс Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

"Такива глупости", написа и най-големият син на бившия американски президент - Доналд Тръмп-младши.

Демократите са по-лаконични в коментарите си. Говорителят на предизборната кампания на Джо Байдън заяви, че присъдата доказва, "няма никой над закона".

"Днес в Ню Йорк видяхме, че никой не е над закона. Доналд Тръмп винаги погрешно е вярвал, че никога няма да понесе последствия за нарушаване на закона за своя лична изгода", коментира Майкъл Тайлър.

В разпространеното съобщението се посочва, че все още има само един начин Тръмп да остане извън Овалния кабинет и той е чрез урните за гласуване.

Междувременно политическото разделение се пренесе и по улиците на Съединените щати.

"Разплатата трябва да започне. Трябва да осъзнаем сериозността на това, през което преминаваме. Това е само едно изпитание, една присъда, но тя е значима", каза Лори Арбайт, поддръжник на Републиканската партия.

Снимки: БТА

Симпатизантите на демократите обаче ликуват от присъдата.

"Това е страхотен ден за Америка. Невероятна демонстрация на демокрация. Показване, че никой не е над закона", посочи Алекс Райт.

Тръмп се възползва от общественото внимание и веднага превърна присъдата в тема на предизборната му кампания. Той призова поддръжниците си да дарят средства за кампанията. От предизборния щаб на Тръмп съобщиха, че след обявяването на присъдата трафикът към сайта за набиране на средства е нараснал значително и е регистриран рекорден брой от желаещи да подкрепят финансово кампанията на републиканеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Спейс Екс" изпраща към МКС експериментален сателит от дърво
"Спейс Екс" изпраща към МКС експериментален сателит от дърво
Спортни новини 31.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 31.05.2024 г., 12:20 ч.