НОВИНИ

7 производства за изборни нарушения и 27 задържани след акция в София

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
10:02, 31.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

7 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите са образувани във връзка с предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Криминалните деяния са установени във връзка със специализирана акция по противодействието на престъпността, съобщи Ивайло Величков, началник на 3-то РУ в София.

Най-често схемата за купуване на гласове е свързана с опрощаване на дългове от хазартна дейност или от натрупани задължения в търговски обекти.

"Обикновено това са стандартните схеми, които касаят опрощаване на различни дългове, натрупани от хазартна дейност - от покупка на вересия от магазините и всякаква престъпна дейност, която води към някакво поемане на ангажимент за гласуване за определена политическа сила. Има веществени доказателства, които са под формата на списъци с посочени лица и парични суми, те са приобщени към образуваните бързи досъдебни производства и в днешния ден предстои доклад в Софийска районна прокуратура", каза Ивайло Величков, началник на 3-то РУ в София.

По време на операцията са установени и други престъпления - задържани са лица, които използват неистински документи, двама с наркотични вещества в столичния квартал “Модерно предградие”, арестувани са и 11 души, обявени за общодържавно издирване, както и двама непълнолетни, извършили въоръжен грабеж.

В рамките на операцията е установена нерегламентирана игрална зала в кв. “Факултета”. Открити са 11 игрални автомати и са арестувани 11 лица, оперирали на тях. Един от задържаните е организатор на незаконната хазартна дейност.

Общият брой на задържаните е 27, проверките на столичната полиция продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията разкри парник за отглеждане на марихуана в Бургаско (СНИМКИ)
Полицията разкри парник за отглеждане на марихуана в Бургаско (СНИМКИ)
Радослав Росенов ще се боксира за олимпийска квота за Игрите в Париж
Радослав Росенов ще се боксира за олимпийска квота за Игрите в Париж