НОВИНИ

Балкан без шанс срещу испанци във ФИБА Къп

"Зелените" показаха добро лице срещу Билбао през първите 30 минути, но в последните 10 участникът в испанския елит бе безпощаден

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
22:35, 09.10.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
балкан без шанс испанци фиба къп
Снимка: FIBA
Слушай новината

Балкан Ботевград откри своето участие през новия сезон във ФИБА Къп с грешен ход. Селекцията на Васил Христов допусна поражение от Билбао с 55:95 в среща от първия кръг в група J, изиграна в "Билбао Арена". Действащите вицешампиони в НБЛ показаха добро лице до известна степен и сториха всичко възможно да дишат във врата на своя съперник, но по-голямата класа в състава, воден от Хайме Понсарнау, направи разгромна разликата, особено в последната част.

Домакините често създаваха главоболия на българската защита в началните минути и без проблеми погледнаха смело към двуцифрената преднина, изкована най-често чрез Марвин Джоунс. Гостите показаха признаци на живот и шансовете им да се противопоставят на по-класниа си съперник започнаха да изглеждат по-реалистични, като Иван Гаврилович имаше ключова роля. Все пак Мелвин Пантцар се разигра и испанците си изградиха актив от 11 точки в края на дебютния период.

Присъствието на Тригви Линансон бе достатъчно за баските да продължат в същия дух през следващата десетка и да се радват спокойно на двуцифрена разлика. „Зелените“ намериха начин да върнат усещането за интрига със съдействието на Кори Рийвс и Андрей Иванов, но Мохамед-Али Абдур-Рахман се активизира и участникът в испанския елит се прибра в съблекалнята при 44:36 в своя полза.

Поредна доза характер, проявен от Гаврлилович, Иванов и Рийвс, както и промяната в дефанзивен план, предоставиха възможността на ботевградчани да дадат отпор през третата част. Светкавичната реакция на Кристиан Куламае и Линансон не закъсня, тъй като двамата се погрижиха да върнат спокойствието на домакините, които след 30 минути игрово време се радваха на 16- точков аванс. В заключителната четвърт до изненада не се стигна, а испанците сътвориха наказателна акция и довършиха започнатото.

Андрей Иванов бе единственият, който се доближи до двуцифрени изражения за Балкан, завършвайки с 9 точки и 8 борби.

Рубен Домингес поведе листата на реализаторите за победителите с 19 точки. Кристиан Куламае (7 асистеенции) Мохамед-Али Абдур-Рахман (5 асистенции) се разписаха с по 15, Мелвин Пантцар завърши с 10.

На 16 октомври (сряда) Балкан ще домакинстват на Приевидза, докато испанците ще имат визита на Приевидза.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямата и най-ярка луна за годината ще бъде наблюдавана на 17 октомври
Най-голямата и най-ярка луна за годината ще бъде наблюдавана на 17 октомври
ФБР върна открадната картина на Моне на нейните собственици
ФБР върна открадната картина на Моне на нейните собственици