НОВИНИ

Балотажът във Видин протича нормално

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:50, 05.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Изборният ден във Видин стартира нормално. Абсолютно всички машини работят. Малко над 52 000 души имат право на глас. Секциите в града са общо 130 - 8 от тях са подвижни.

Имало е проблем с една от машините, след проверка се е установило, че тя не е била включена в контакта. Малко над 10% е активността към този час.

Към този час обстановката в 72-ра секция в ромския квартал "Нов път" изглежда доста по-спокойно, отколкото на първи тур. За балотажа всички членове на комисията са сменени. Осигурено е и допълня охрана от страна на полицията.

От МВР заявиха, че до обяд няма регистрирани сигнали, свързани с нарушения на обществения ред или пък търговия с гласове. Това, което разбрахме е, че вчера в квартал "Нов път" е имало засилени полицейски проверки на различни адреси.

Между двата тура са установени 8 сигнала, свързани с евентуални схеми за търговия на гласове. Тези материали са подадени в прокуратурата, започнали са разследвания.

"Изцяло подменени членове имаме. За момента всичко е спокойно. Всичко е наред", заяви Диляна Цанкова, член на Секционната избирателна комисия.

"За сега е много спокойно, няма никакви проблеми", каза друг член на СИК.

Погледите във Видин ще бъдат насочени и към ромския квартал "Нов път", където има разположени допълнителни сили на полицията, за да се гарантира нормалното протичане на вота.

Между първи и втори тур от МВР са направили анализ и са изведени рисковите населени места. Там също ще има допълнителни сили на полицията.

Припомняме един сюжет от първи тур на изборите във Видин - член на секционна комисия, който беше пребит при опит да заснеме с мобилния си телефон нарушение. Това е бил човек, който се опитал няколко пъти да гласува. Прокуратурата работи по случая и вече има задържани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул няма право на грешка срещу Лутън
Ливърпул няма право на грешка срещу Лутън
Флуминензе триумфира на Копа Либертадорес за първи път в историята си
Флуминензе триумфира на Копа Либертадорес за първи път в историята си