НОВИНИ

Балотаж и в Пловдив, изборният ден започна във всички секции

Вижте кои са претендентите

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 05.11.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Балотаж и в Пловдив. Там за кметския стол се борят кандидатите на ГЕРБ и коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Към 7.15 ч. по данни на общинската избирателна комисия изборният ден е започнал във всички секции. Машините работят.

Нормално започна изборният ден в града под тепетата. Всички 471 секции отвориха навреме, само в 16 от тях има под 300 гласоподаватели и там ще се гласува единствено с хартиени бюлетини. В останалите има инсталирани и машини за гласуване.

Важен ден за пловдивчани. От новия кмет на града зависи как ще се управлява бюджетът, който за тази година е над 600 милиона лева.

Претендентите са кандидатът на ГЕРБ - Костадин Димитров, който 12 години беше районен кмет на най-младия пловдивски квартал "Тракия", и кандидатът на ПП-ДБ - проф. Ивайло Старибратов, който има натрупан административен и управленски опит като дългогодишен директор на Математическата гимназия и преподавател в Пловдивския университет. Беше и депутат в 46-ото Народно събрание.

Своята развръзка очаква и битката между кандидатите за районни кметове. В пет от районите в директен сблъсък се изправят кандидатите на ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ, а в район "Източен" кандидатът на "Браво Пловдив" Ерол Садърков спори с Емил Русинов от ГЕРБ.

На първия тур Пловдив беше един от градовете с най-ниската избирателна активност.

От имащите право на глас над 266 000 гласоподаватели по данни на Централната избирателна комисия за общински съвет са гласували само 86 000.

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След бурята: Остава частичното бедствено положение в село Лъвино
След бурята: Остава частичното бедствено положение в село Лъвино
Сакраменто и Александър Везенков с тежка загуба от Хюстън
Сакраменто и Александър Везенков с тежка загуба от Хюстън