НОВИНИ

Протести в Израел с искане за оставката на премиера Нетаняху

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:37, 05.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Израелската армия обяви нов "прозорец" за преместване на цивилните граждани от северната в южната част на ивицата Газа. Движението ще бъде разрешено между 10.00 и 14.00 часа, местно време, съобщи говорител на армията в социалната мрежа Екс. На този фон в Израел имаше протести срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Засилващ се гняв срещу Нетаняху отново изкара израелците на улицата. Въпреки загражденията пред резиденцията на израелския министър-председател, протестиращи успяха да ги пробият. Протестът съвпадна с проучване на общественото мнение, според което над три четвърти от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка. Много хора го обвиняват в поредица от провали, довели до смъртоносната атака на Хамас срещу израелски селища около ивицата Газа миналия месец.

Офа Лейбовиц, протестираща: "Тук съм, защото правителството не е легитимно. Те взимат решения, които касаят живота на децата ми, на нашите дъщери, защото техните са освободени от армията, докато нашите воюват и бе бият като лъвици."

Протест имаше и в Тел Авив с искане към израелските власти да гарантират, че заложниците, държани от Хамас, ще се приберат у дома невредими. Много от близките на заложниците остро критикуват действията на правителството.

На свой ред, въоръженото крило на Хамас твърди, че над 60 заложници са в неизвестност вследствие на продължаващите въздушни удари в Газа.

След срещите си с арабски лидери държавният секретар на САЩ днес е в Турция в рамките на дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След стихията: Разследват смъртните случаи в Шуменско
След стихията: Разследват смъртните случаи в Шуменско
Ексклузивно: В "Арена спорт" говори новият селекционер на България Илиан Илиев
Ексклузивно: В "Арена спорт" говори новият селекционер на България Илиан Илиев