НОВИНИ

Финландският опит срещу дезинформацията и хибридните заплахи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:28, 04.11.2023
Чете се за: 17:45 мин.
След новините
Слушай новината

Заради подкрепата на Украйна и последвалото членство в НАТО Финландия е обект на засилени хибридни атаки и дезинформация. След посещението на президента Володимир Зеленски в страната, голяма част от обществените сайтове бяха атакувани. Заради близостта си с Русия, Финландия отдавна е обект на подобна намеса и вече си е изградила ефективна защита и начини за противодействие.

10 октомври 2023 г. Финландските власти съобщават за повреда на подводния газопровод, свързващ Финландия и Естония, и намиращия се в близост телекомуникационен кабел. Не се изключва версията за саботаж.

"Много вероятно е щетите да са в резултат на външна намеса. Финландските власти, начело с Националната разузнавателна служба, започнаха разследване по случая", каза Петери Орпо, министър-председател на Финландия.

НАТО изразява готовност да се включи в разследването. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остро осъжда "всеки акт на умишлено унищожаване на критична инфраструктура". Това е класически пример за хибридна заплаха. На същата дата екип на БНТ пристигна в Хелзинки.

Страната с високо доверие в институциите и медиите и завидна медийна и дигитална грамотност също се бори с дезинформация и хибридни заплахи. Как го прави и как противодейства? За да разберем каква е формулата в Хелзинки проведохме поредица от срещи.

След руската инвазия в Украйна, заетата от Финландия позиция в подкрепа на Киев и последвалото членство на Хелзинки в НАТО, опитите за външно влияние зачестяват.

"Пример за хибридна заплаха бих посочила масираната атака върху всички сайтове в обществения живот във Финландия. Това се случи в рамките на посещението на президента Зеленски в парламента във Финландия и неговото обръщение. Да, действително има такива актове на дезинформация, това са отделни алтернативни медии, както и играчи, които полагат всякакви усилия да влияят на общественото мнение", заяви Нина Симова, посланик на България във Финландия.

Финландия е обект на хибридни атаки много преди настоящите бурни събития. Сред причините са близостта с Русия, с която я дели близо 1400-километрова граница, историческите нишки между двете страни, болезненото минало - загубата на територии, но и отвоюваната от финландците независимост от Съветския съюз. И, разбира се, членството в НАТО.

ЙесикаАро е едно от силните оръжия срещу дезинформацията. Тя е разследваща журналистка от финландската обществена телевизия, специалист по Русия, екстремизъм и информационна война. Проучва техниките на прокремълскитетролове, нейните репортажи са цитирани и използвани в международни разследвания.

"През 2014 г. научих, че някои руски независими журналисти са разкрили фабрика за тролове недалеч от Финландия - в Санкт Петербург. По това време имаше изявления на известни лидери на общественото мнение и нашият тогавашен министър на отбраната, който публично обяви, че са станали цел на руски тролове в социалните медии, след като са съобщили информация за тайната война на Русия срещу Украйна. Тогава си казах - ако те са против влиятелните хора във Финландия, те може да се обърнат срещу обикновените граждани, затова нека да разбера повече. Установих, че ако руските тролове са супер активни, ако хората не могат да разпознаят, че са тролове, пропагандатори, това може да е заплаха не само за свободата на словото и правото на хората да получават информация, но и за националната сигурност", заяви Йесика Аро, журналист.

Съвместно с независимата журналистика, както и с други институции и частния сектор, гарант за сигурността на финландците е специална агенция, чиято задача е да реагира бързо при кризи и смущения.

"Създадохме 72-часов пакет за домакинствата - как да оцелеят за 72 часа. Хората получиха много материали. Подкрепата на финландците е голяма. Случващото се в Украйна е силна мотивация за нас да поддържаме високо ниво", коментира Анти Силанпаа, Финландска национална агенция за спешно снабдяване.

Пакетът включва запаси от храна, медикаменти и всичко необходимо, за да могат семействата да издържат в рамките на 72 часа, каквото и да се случи. И батерии, за да могат да получават актуална и надеждна информация от медиите.

Но руската дезинформация е само един вид хибридна заплаха. В Хелзинки е базиран европейски институт, който работи върху широк кръг от теми, като предотвратяването на външна намеса в избори и китайската икономическа принуда. Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи съществува от 2017 г. и вече 34 държави обединяват усилия, включително България.

Какво означава присъединяването на България към Центъра и как това ще спомогне за противопоставянето на хибридните атаки и дезинформацията?

"След като България стана член, тя вече има достъп до цялата информация, която създаваме за официалните представители на страните участнички. Например анализи за начина, по който се променят хибридните заплахи, добри практики как да се справим с тях, мониторингови доклади за развитието на тези заплахи и може би най-важното - достъп до упражнения и обучения, които Центърът организира за своите членове. Чрез този обучителен процес българските власти ще подобрят способността си да противодействат на хибридните заплахи в бъдеще. Но ние също искаме да чуем техните идеи по отношение на хибридните заплахи и опита на България", каза Маркус Кокко, Европейски център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи.

Доверие и образование - това са другите две основи, върху които се гради финландският опит в борбата срещу хибридните заплахи. "Медиаполи" е мрежа от медийни компании, чиято задача е да осигурява достъп на гражданите до надеждна информация във всички ситуации, като проверява автентичността на информацията и достоверността на източника. Целта е новинарските медии да са подготвени, включително технически, за да могат да работят при нормални условия и при спазване свободата на словото.

"Ние сме малка страна с голям съсед и затова е важно да можем да се доверим. Нашата мрежа "Медиаполи", която включва различни медийни компании, е добър начин за това. Защото фактите се проверяват. В условията на криза хората имат нужда от надеждни източници на информация, гледат телевизия, слушат радио и се опитват да разберат истината", обясни Теро Коскинен, медийна мрежа "Медиаполи".

"Като цяло финландското общество показва устойчивост спрямо дезинформацията и фалшивите новини. Това, по мои наблюдения, се дължи на изключително високото ниво на образователната система, на медийната грамотност на финландците. Те са много любопитни и традиционно проявяват огромен интерес към случващото се на политическата сцена, както в международен аспект, така и това, което се случва в страната", смята Нина Симова, посланик на България във Финландия.

Придобиването на медийна и дигитална грамотност започва още от училище и детската градина.

"Знаем, че не можем да прогоним от интернет фалшивото съдържание. Но можем да подготвим децата, дори най-малките, да разпознават фалшивите новини и дезинформацията. Когато в училищата е предвидено време да се запознават с фалшивите новини, те се научават да се справят с тях в живота извън училище", заяви Пайви Лепанен, Финландска агенция по образование.

"Хората не са родени с умения за медийна и дигитална грамотност. В Националния аудиовизуален институт искаме да популяризираме както традиционните медии, така и новите, включително дигиталните игри, които могат да създадат определена представа например за мъжете, жените, различните държави. Затова е важно игрите да се анализират като вид медия. С образованието чрез игри се учи критично мислене", каза Саара Саломаа, Национален аудиовизуален институт.

Финландските деца от малки се научават да бъдат фактчекъри.

"Например като се вземе автентичен материал от новините или ТикТок и Инстаграм. Първо сами разглеждат видеата и снимките, а след това заедно с учителя проучват откъде са, кой ги е публикувал, кога и защо, кой ги е споделил, дали не е старо съдържание, представено за ново. Много важно е също да разберат защо не трябва да се споделя информация, за която не са сигурни", Пайви Лепанен, Финландска агенция по образование.

Противодействието на фалшивите новини е процес, защото с времето и посланията на дезинформаторите се променят.

"През 2014 г. руските тролове твърдяха, че ЕС и НАТО са започнали войната срещу Украйна, че това е вътрешен конфликт в самата Украйна и украинците са настроени едни срещу други, украинският президент е повече търговец, а Путин е миротворец - опитваха се да намалят възможно най-много отговорността на Русия. Посланията им днес са доста по-широкообхватни, атакуват мощно различни политически събития, където могат да разпалят протести, конфликт, разделения, насилие или просто да създадат враждебни общности", коментира Йесика Аро, журналист.

Както дезинформацията е променлива, така и тактиките се променят на географски принцип.

"За разпространителите на дезинформация сред английско говорящата аудитория, социалните медии са много важен канал. Но ако разгледаме друг сегмент - възрастните хора в Централна и Източна Европа, каналът за влияние може да е посредством имейли. Наблюдаваме развитието и на директните съобщения в приложения като Телеграм, WhatsApp - тяхното влияние расте, защото е трудно да се проследяват. Традиционните медии също са изправени пред предизвикателства, свързани с дезинформацията, особено ако нямат ресурси да отделят екипи за проверка на факти", отбеляза Маркус Кокко, ръководител отдел "Комуникации" в Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи.

С напредването на технологиите, се променя и подходът срещу фалшивите новини.

"Заради интернет и предизвикателството, което представляват социалните медии, младите хора вече не гледат телевизия, нито слушат радио, не четат и вестници. Те са в ТикТок, където си избират любими инфлуенсъри, на които вярват. Затова имаме мрежа инфлуенсъри в социалните медии, на които се опитваме да помогнем да бъдат надеждни, как да проверяват факти и т.н. Не ги разглеждаме като врагове на надеждната информация, а се опитваме да ги подкрепяме", каза Теро Коскинен, медийна мрежа "Медиаполи".

В разгара на пандемията финландското правителство се обръща именно към инфлуенсърите в мрежите, за да популяризират необходимостта от ваксиниране. Проектът е съвместен между тогавашния премиер Сана Марин и обединението от медии "Медиаполи", които надграждат комуникационната кампания в традиционните със социалните медии. Резултатът е едно от най-високите нива на ваксинация в Европа.

Но колкото и да си подготвен и решен да разобличаваш дезинформаторите, понякога цената да застанеш с името и лицето си срещу тях е голяма.

"Бях обект на атаки в информационното пространство - вече десета година. Те бяха под формата на фалшиви новини, разпространявани в руски медии, но също и във финландски програми и сайтове, Ютюб канали, Фейсбук, за да достигнат до по-голяма аудитория. Най-лошото е, мои приятели се обърнаха срещу мен, цяла армия от хейтъри, които вярваха, че историите са истински. До такава степен, че бях принудена да позвъня на финландския еквивалент на 911 и да поискам защита. Получавах заплахи, че ще бъда убита, както и цялото ми семейство. Бях принудена да напусна Финландия за две години, за да мога да продължа по някакъв начин нормален живот", разказа Йесика Аро, журналист.

Един от най-трудните моменти в работата на журналистката Йесика Аро е, когато получава фалшив имейл от покойния си баща. Но въпреки това тя продължава своите разследвания, част от които са събрани в книга, преведена на няколко езика, включително на български.

"Ние сме на първа линия на руската психологическа война и наистина е добре да проучим врага, който наистина иска да заглуши нашата работа - защото тя е много важна. А ние, разказвайки истории за техните операции и тайните, които искат да скрият, наистина създаваме отпор, преграда пред хората, до които те се опитват да достигнат", обясни Йесика Аро, журналист.

"Русия винаги е била там, винаги се е опитвала да ни притиска със собствените си виждания, но ние се научихме да бъдем гъвкави и да живеем с това. След падането на Съветския съюз, спомням си този период много добре, във Финландия имаше надежди за свободна търговия и отворени граници, както и че Русия ще стане демократична държава. Но атаката на Украйна попари окончателно всички тези надежди", каза Илка Вуорикуру, Университет за приложни науки "Лауреа".

"Факт е, че продължава подкрепата за членството в НАТО, факт е, че продължава да се осъжда и в медийното пространство, и сред широката общественост агресивната война на Русия в Украйна. Това означава, че обществото не е податливо на тези фалшиви новини", коментира Нина Симова, посланик на България във Финландия.

Основното внимание и усилия на институциите във Финландия е насочено към критичната инфраструктура като потенциална цел на хибридни заплахи. Затова при инцидента от началото на октомври страната е подготвена и газовата ѝ система остава стабилна, въпреки повредата на газопровода, който е единствената връзка за набавянето на природен газ след спирането на руския внос през май 2022 г. Разследването продължава, а отстраняването на щетите може да отнеме месеци.

"Нямахме проблеми, защото разполагаме с много голям кораб с газ, който осигурихме миналата зима", отбеляза Анти Силанпаа, Финландска национална агенция за спешно снабдяване.

Формулата на Финландия срещу хибридните заплахи - отворено общество, свободни медии, образование в крак с времето, институции, които работят в тясно сътрудничество с всички ключови сфери. Доверие, което се печели всеки ден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов е финалист на турнир от Тенис Европа в Испания
Иван Иванов е финалист на турнир от Тенис Европа в Испания
Бедствено положение обявиха няколко населени места в Силистренска област
Бедствено положение обявиха няколко населени места в Силистренска област