НОВИНИ

Председателят на ЕК похвали Зеленски за реформите по време на война

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:32, 04.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с неочаквана визита в Украйна. Това е шестото ѝ посещение в страната от началото на войната. Според фон дер Лайен, макар и в разгара на война, Киев е постигнал значителен напредък по пътя си към членство в ЕС. А в Русия - Владимир Путин обвини Украйна, че е "най-корумпираната държава" в Европа и че продава западни оръжия в Близкия изток.

Под проливния дъжд и със сърдечна размяна на реплики - така започна визитата на Урсула фон дер Лайен в Киев.

Знаково посещение - седмица преди Комисията да публикува доклада си за напредъка на Украйна по пътя към еврочленство. След среща на 4 очи с Володимир Зеленски и представители на украинския кабинет, фон дер Лайен заяви, че Киев е все по-близо до фактическото начало на преговори.

"Искам да ви кажа колко съм възхитена от реформите, които извършихте и то в разгара на война. Не бива да забравяме, че водите война, а в същото време успявате да реформирате страната си в сектори като правосъдие, пране на пари, борба с корупцията и олигархията", каза Фон дер Лайен.

Володимир Зеленски направи заявка, че страната му ще продължава да изпълнява препоръките на Брюксел. Изрази и притеснение, че конфликтът в Близкия изток е отклонил вниманието на Запада от войната в Украйна и че именно това е целта на Русия.

"Не, войната не е в застой. Русия контролира въздушното ни пространство, а ние, за разлика от тях, се интересуваме от своите военни. Когато някой друг контролира въздушното ни пространство, не можем просто така да хвърлим в битка своите войници, както биха направили те. Ето защо чакаме нашите момчета да завършат обучението си за F-16, но това е дълъг процес. Длъжните сме да спасим народа си, защото в противен случай трябва да се откажем от една трета от територията си. Путин няма да спре до там. Няма да допуснем това да е поредния "замразен" конфликт", каза президентът на Украйна.

Пред журналисти Владимир Путин обвини Украйна, че е "най-корумпираната държава в Европа" и че оръжия, предоставени ѝ от Запада, се продават в Близкия изток. По думите му, Русия е била "принудена" да започне войната през февруари 2022 г.

"Нямахме друг избор. Преди да прибегнеш до оръжията, трябва да се замислиш какво можеш да постигнеш без тях. За съжаление, в този случай просто нямаше какво друго да направим. Защо ли? Защото те първи ни нападнаха. Твърдяха, че територии, които ни принадлежат, в които живеят руснаци, са част от тяхната държава. Така стана с Крим, така стана и с Донбас. Опитахме се да разрешим ситуацията по мирен начин, но те не пожелаха", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

Очаква се следващата седмица ЕС да обяви 12-и пакет санкции срещу Русия, който ще включва около 100 физически лица, нови забрани за внос и износ на стоки, затягане на тавана върху цените на петрола и мерки срещу компании от трети страни, които заобикалят санкциите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград подсили защитата си със сенегалски бранител
Пирин Благоевград подсили защитата си със сенегалски бранител
Манчестър Сити отбеляза шест гола на Борнемут при разгромна домакинска победа
Манчестър Сити отбеляза шест гола на Борнемут при разгромна домакинска победа