НОВИНИ

Ударите срещу Газа продължават, съобщава се за 9500 загинали

Очаква се близо 7000 души с двойно гражданство от 60 страни да напуснат Ивицата през Рафа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:14, 04.11.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Палестинските здравни власти съобщиха, че жертвите на израелските удари срещу Газа са близо 9500. От тях почти 4000 са деца и подрастващи. Загиналите израелци са 1400.

След Тел Авив американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна на разговори в йорданската столица. Страните от Близкия изток изиграха основна роля за предотвратяването на разпространението на войната между Израел и Хамас, каза Блинкен след среща с арабски министри.

В Аман министрите на външните работи на Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар проведоха съвместна среща с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен .Дипломатите потвърдиха единната си позиция за незабавно примирие в бойните действия и незабавен хуманитарен достъп до ивицата Газа. В разговорите участва и палестински представител. Американският и катарският пратеници са обсъдили усилията за освобождаване на заложници на Хамас.

"Съединените щати вярват, че всички тези усилия ще бъдат улеснени от хуманитарни паузи. Ние вярваме, че хуманитарните паузи могат да бъдат критични механизми за защита на цивилни, за получаване на помощ, за извеждане на чужди граждани, като същевременно позволяват на Израел да постигне целите си за победа над Хамас", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

До 400 000 души са останали в северната част на Газа, където са съсредоточени израелските удари, сочат американски данни.

Военни операции има и на юг и според ООН в Газа няма безопасно място.

Пореден пример е училище, ръководено от Световната организация в бежанския лагер Джабалия в град Газа, където при израелска атака загинаха най-малко 15 души.

"Къде да отида? Удариха убежищата, тези които са на улицата - ги убиват докато ходят. Откога стана нормално да се бомбардират убежища? Къде са Обединените нации? В никоя война не удрят по убежища, не е честно."

Спасение в Египет очакват стотици на граничния пункт Рафа. 11-годишната американска гражданка Фара Салуха е сред хората с чужди паспорти, които се надяват да напуснат Газа. Фара е дошла в палестинския анклав преди пет години, оставя баща си в сектора.

"Началото на войната беше много трудно, защото бях болна и не можех да спя в стаята си, казаха ни да напуснем Газа, но аз не исках. Трябваше да дойда до Рафа и да спя на различни места. Нямаше ток, вода и интернет", каза Фара Салуха, гражданин на САЩ.

Външното министерство на Египет очаква близо 7000 души с двойно гражданство от 60 страни да напуснат Газа през Рафа. Според дипломати, процесът ще отнеме поне две седмици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров се класира за финала на турнира по тенис в Ал Захра
Пьотр Нестеров се класира за финала на турнира по тенис в Ал Захра
ЦСКА постигна убедителна победа над Черно море в НБЛ
ЦСКА постигна убедителна победа над Черно море в НБЛ