НОВИНИ

В 5900 секции ще се гласува с машини утре

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 04.11.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В 5900 секции ще се гласува с машини утре. Днес устройствата бяха разпределени в секционните избирателни комисии в цялата страна. В неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони.

397 машини пристигнаха във Варна малко след полунощ и днес бяха доставени в секциите в областта, по предварително определени маршрути от МВР.

"Цяла нощ бяха охранявани от служители на полицията. Нямаше проблеми при транспортирането им и от сутринта започнахме да ги раздаваме. Отново с полицейска охрана пътуваха към секционните избирателни комисии във Варна и областта", каза Димитър Луков, началник на "Охранителна полиция"- Варна.

По данни на Районната избирателна комисия при тестването на устройствата във Варна само една е дала дефект. В тази избирателна секция утре избирателите ще гласуват с хартиени бюлетини.

В Русе балотаж ще има в седем от осемте общини в областта.

"Предполагам, че изборният процес ще мине почти по идеален начин, както предходния път... Недействителните бюлетини ще бъдат значително по-малки. Със сигурност самият човек ще бъде по-сигурен, защото ще бъде доста по-лесно спрямо предходния път", коментира Димитър Михайлов, председател на СИК-91 в Русе.

Секциите в Русенска област, където ще има машинен вот, са 230, като 202 от тях ще са в община Русе. Десет секции с електронен вот ще има в Две могили, осем в Борово, пет в Сливо поле, по две в Бяла и Ветово и една в ивановското село Мечка.

"Подготовката премина абсолютно перфектно, без проблеми. Основно следим за точен час, за секции да не са разменени и общо взето самото техническо функциониране на машината, като не сме идентифицирали някакви проблеми досега", заяви Петър Върбанов, техник по инсталиране на машините.

Проливния дъжд в Пловдив не попречи на машините да стигнат до секционните комисии. 801 са устройствата за цялата област, като 405 от тях са за Пловдив-град. При тестовете няма дефектирали машини, а града под тепетата е готов за утрешния балотаж.

"Вотът със сигурност се очаква да премине лесно, независимо от факта, че ще имаме смесено гласуване. Кандидатите са малко, знаете-само по двама, така че секционните избирателни комисии, дали ще попълнят две числа или четири в протокола, няма значение", каза Калоян Сухорков, секретар на ОИК-Пловдив.

Над 10 000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на обществения ред по време на балотажа в неделя в цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение обявиха няколко населени места в Силистренска област
Бедствено положение обявиха няколко населени места в Силистренска област
Пирин Благоевград подсили защитата си със сенегалски бранител
Пирин Благоевград подсили защитата си със сенегалски бранител