НОВИНИ

Банско - ден трети от карантината

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 20.03.2020 (обновена)
Чете се за: 02:23 мин.
Общество

Ситуацията в Банско е спокойна, храни и медикаменти има, но жителите в курорта са изправени пред редица проблеми след поставянето на града под карантина.

В Общинския кризисен щаб всеки ден постъпват десетки въпроси.

От Общинския кризисен щаб казаха, че хората не знаят как да си приберат свои близки, изписани от болници в други градове на страната, тъй като строго е разписано кой може да влиза в града, който втори ден е под карантина заради коронавируса.

Други пък не могат да се приберат след пътуване по работа в други държави.

Стопаните, които имат пчелини извън града, искат да отидат да занесат лекарства на пчелите. Припомняме, че за животновъдите, които имат ферми, преди ден от общината осигуриха вариант за доставка на фураж.

От щаба в града казаха, че сутрин оставят в повечето хранителни магазини маски, които се раздават безплатно, но само на хора, които сами не могат да се снабдят и да отидат да се редят пред аптеките. Междувременно хотелиер в града започна да приготвя и да раздава топла храна на близо 60 души, които са болни и самотни.

Кампанията, която е подета от един от големите хотели в Банско, е наречена "Топла храна в трудни времена". Решението за организирането й е взето часове преди Банско да бъде поставен под карантина. Да останат да помагат на хората в града решават както управителя на комплекса, така и главния готвач.

Бурхан Немутлу - генерален мениджър на хотел: Заради тая благородна кауза остана и сега работим вече трети ден, подготвяме храна за 60 души, топла храна. Със съвместното партньорство с община Банско, ние предоставихме цялата база, кухнята, продуктите, подготовката на храната, храната и пакетирането от тази фаза нататък си партнираме с община Банско, тъй като техните служби са по-подготвени при разпределението и логистиката на храната за да достигне до хората, които имат крайна нужда от нея.

Кампанията е подкрепена и от други хотели, които също са предоставили продукти.

Бурхан Немутлу - генерален мениджър на хотел: Освен хотелиери се обадиха и нашите доставчици и те са готови да даряват, така че отворихме пак със съдействието на община Банско още един склад и освен тази храна, която е топла храна и всеки ден издаваме на 60 души, започваме да предлагаме и продукти на други хора, които имат крайна нужда от помощ.

От общинския кризисен щаб в града съобщиха, че няма бедстващи хора. Осигурен е подслон и изхранване на нуждаещите се. В града обаче все още има чуждестранни туристи.

Иван Кадев - кмет на община Банско: Точна бройка не мога да ви дам, достатъчно са, за да имаме главоболия още 2-3 дни най-малко.

Строги мерки срещу разпространението на коронавируса са предприети и в съседната на Банско община Белица. Стотици жители на общината са работили в ски курорта, затова всички, които са били там до 13 март, в момента са под карантина в домовете си. В социалните мрежи се появи клипче, на което се вижда как жена от ромския квартал, завърнала се от Италия, празнува в една стая с още няколко души. Това е една от причините в ромската махала на Белица да се наложат допълнителни ограничения.

Сергей Кафеджиев - пастор в ромската махала: Имаме постоянно хора в махалата, които следят за тези неща. Имаме още 2-ма медиатори, назначени от общината, които постоянно въртят и гледат какво се случва. Които се връщат от чужбина, на момента се хващат и подписват декларация да не напускат къщата си.

Радослав Ревански - кмет на Белица: Вече остана като последна мярка да остане под карантина цялата община. За да не се стига до там, до края на март, нищо няма да ни стане, ако си седим вкъщи.

За всички жители на Белица е въведен вечерен час, като те трябва да си останат по домовете задължително в часовете от 20 вечерта до 6 часа сутринта.

В Благоевград до момента има 8 лица поставени под домашна карантина, каза днес кметът на общината Румен Томов. Той издаде нова заповед, с която се забранява движението на каруци в града, както и събирането на големи групи хора на едно място. Засилено е и полицейското присъствие в ромската махала на града. На таксиметровите шофьори се забранява да качват в колите си хора без маски, а всички кафе автомати, които са поставени на открито, трябва да бъдат спрени до второ нареждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единство и дисциплина на фона на строгите мерки в Европа
Единство и дисциплина на фона на строгите мерки в Европа
Армията ще може да участва в прилагането на мерките и ограничението на коронавируса
Армията ще може да участва в прилагането на мерките и ограничението на коронавируса