НОВИНИ

БЕХ ще плати дълговете на "Топлофикация-София" към Булгаргаз

Николай Минков
от Николай Минков
19:53, 25.10.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българският енергиен холдинг ще плати дълговете на "Топлофикация-София" към Булгаргаз - обяви Валентин Николов - председател на управителния съвет на холдинга. Днес изтича последният срок, в който топлофикационното дружество трябва да погаси просрочените 131 млн. лв. за газ. От Булгаргаз заявиха, че в противен случай има опасност да спрат газовите доставки за цялата страна.

За последните 24 месеца Булгаргаз е изпратил над 50 писма до "Топлофикация" с искане за погасяване на дълговете. След ултиматума миналата седмица столичното дружеството е превело 10 млн. лв., съобщи шефът на Булгаргаз, но според него проблемът с дълга остава нерешен.

"Това е крайно недостатъчно, за да може "Булгаргаз" да заплати газа към своите доставчици. Финансовият проблем с "Топлофикация-София" наистина е надвиснал над цялата държава, тъй като са застрашени доставките за страната", заяви Николай Павлов - изпълнителен директор на "Булгаргаз".

От Българския енергиен холдинг заявиха, че са готови за пореден път да изкупят дълга на Топлофикация, за да не останат столичани на студено.

"Сега ние можем да предложим единствено палиативно решени, т.е. това, което се предлагало досега, именно дългът на "Топлофикация-София" към Булгаргаз да премине към БЕХ, в размер на 121 млн. лв. както е поискал Булгаргаз.

Според шефа на БЕХ холдингът не може до безкрай да изкупува дълговете на столичната топлофикация, тъй като по този начин дружеството може да изпадне в несъстоятелност.

"Имам предвид инвестиции в Топлофикация, така че тя да може да си изпълнява ангажиментите, които е поела и съответно или другия вариант е смяна на собствеността на "Топлофикация-София", за друг да ги реализира тези инвестиции. Разбира се, това трябва да бъде взето на политическо ниво - Министерският съвет, респективно кмет и Столичният общински съвет. От Столичния общински съвет заявиха, че искането им да бъде компенсирана столичната топлофикация заради високите цени на газа на този момент остава неудовлетворено от държавата", заяви Валентин Николов.

Председателят на общински съвет смята, че по този начин правителството дискриминира столичната топлофикация.

"От 20 дни се опитваме да водим разговори с държавата. Знаете, че направихме преговорен екип, преди 15 дни проведохме извънредна сесия на общинския съвет, за да започнем разговори с държавата за компенсация на топлофикация, така както се дават на частния сектор. Уви, оглушително мълчание през тези 20 дни и проблемът е, че ние с колегите от преговорния екип няма с кого да преговаряме. Няма отговори на нашите писма и по-лошото е, че не беше чут гласа ни за механизма за компенсации", заяви Георги Георгиев - председател на СОС.

От Министерството на енергетиката отговориха:

"Що се отнася до газта, към момента решение за подпомагане просто няма. Така че и да се свържат с нас, което ние нямаме нищо против, никога не сме бягали от такава среща, тези мерки тепърва ще се обсъждат. София няма да остане на студено", увери Мирослав Дамянов - заместник-министър на енергетиката.

От Булгаргаз увериха, че въпреки високата цена на синьото гориво на световните пазари и дълговете на столичната топлофикация, дружеството прави всичко необходимо, за да осигури запаси от синьо гориво на държавата през зимата, в хранилището в Чирен, като в момента количествата са с 15% повече спрямо миналата година.

От дружеството очакват ситуацията в страната да се подобри значително, след като бъде пусната газовата връзка с Гърция и започнем да доставяме в пълни обеми азерски газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хавиер Ибаниес донесе първа победа за България от Световното по бокс
Хавиер Ибаниес донесе първа победа за България от Световното по бокс
Директорка на училище е ходила на работа, въпреки че е била с позитивен тест
Директорка на училище е ходила на работа, въпреки че е била с позитивен тест