НОВИНИ

Бейрут - кошмар от дим: Как се живее с това, хората спят по улиците?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:11, 05.10.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израелските удари срещу ливанската столица Бейрут и предградията й продължават. Според представител на ливанската шиитска групировка Хизбула се водят интензивни сражения по южната граница с Израел. Тел Авив не е коментирал информацията, но предупреди, че ударите в граничните райони ще продължат. При израелска операция в ливанския град Триполи е убит лидер на радикалната палестинска групировка Хамас.

Най-малко 12 въздушни удара е имало през изминалата нощ в района на Бейрут, съобщава кореспондент на BBC. Въпреки сложната ситуация летището в Бейрут продължава да работи - в ход е мащабна евакуация на чужди граждани. Експлозиите над Бейрут не спират и с настъпването на утрото. Над града се носят гъсти облаци дим. Крайбрежната улица на ливанската столица постепенно се превръща в спалня на открито. Хора от разрушените квартали разпъват палатки и изграждат импровизирани навеси. Колкото и да сме свикнали, това е кошмар, казват местните.

снимки: БГНЕС

"Проблемът е обаче как се живее с това, хората спят по улиците. Трябва да се предприемат действия, проблемът няма да се реши отвън", разказва Адел, жител на Бейрут.

"Колкото и да не ни се иска да го признаем, Бейрут вече е военна зона", каза кореспондентът на BBC.

снимка: БТА

Поредна тежка нощ в Бейрут - в ранните часове имаше серия експлозии в ливанската столица. Твърди се, че при удар по Дахия - предградие на ливанската столица, смятано за крепостта на Хизбула, е убит Хашем Сафиедин - лидер на политическото крило на групировката, сочен за наследник на убития преди седмица шейх Хасан Насрала.

При израелска операция в бежански лагер в ливанския град Триполи е ликвидиран Саид Аталах - един от лидерите на военното крило на радикалната палестинска групировка Хамас. Според Хизбула, сраженията с израелските сили в граничните райони на Ливан стават все по-интензивни. В няколко района на Израел звуча сигнал за въздушна тревога, заради изстреляни от Ливан ракети. Няма данни за поражения. Международната общност продължава да приканва и Израел, и Иран да се въздържат от последваща ескалация.

снимка: БТА

"Израелците не са решили как или какво ще атакуват, това се обсъжда. Мисля, че ако аз бях на тяхно място, щях да мисля за алтернативни варианти, освен удари по петролни находища. Израелците имат пълно право да отговорят на яростните атаки срещу тях - не само от страна на иранците, но и на всички, на Хизбула, на Хутите. Но истината е, че те трябва да бъдат много по-внимателни с цивилните жертви", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

След посещението си в Ливан, Иранският министър на външните работи Абас Арагчи пристигна в Сирия, където, заедно със сирийска власт, ще обсъди последното развитие на събитията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прага на зимния сезон: Как да се предпазим и лекуваме от грип?
На прага на зимния сезон: Как да се предпазим и лекуваме от грип?
Най-малко 19 жертви след катастрофалните наводнения в Босна и Херцеговина
Най-малко 19 жертви след катастрофалните наводнения в Босна и Херцеговина