НОВИНИ

Ще удари ли Израел иранските петролни обекти?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:25, 04.10.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Бизнес
Снимка:
Слушай новината

Още последствия от кризата в Близкия изток. Цените на петрола скочиха с повече от пет процента след думите на американския президент Джо Байдън, че са в ход дискусии за евентуални израелски удари срещу петролната индустрия на Иран. Веднага след изказването сортът "Брент" поскъпна до почти 78 долара за барел, днес цената се увеличи с още и вече е почти 79 долара. През следващата седмица само, се очаква почти 10% скок заради кризата в Близкия изток. През последните дни представители на Вашингтон провеждат разговори с израелските власти в опит да предотвратят по-широк конфликт в Близкия изток с всичките му последици.

Иран е седмият по големина петролен производител в света. По американски оценки страната изнася между милион и 600 хиляди и милион и 800 хиляди барела на ден суров петрол и кондензат. Милион и половина барела на ден отиват в Китай, заедно с половин милион барела на ден петролни продукти. Пред "Файненшъл Таймс" американски представител споделя, че израелските власти искат да изпратят силно послание на Иран с надежда да ограничат конфликта. Източникът на вестника обаче предупреждава, че Израел все още не е взел окончателно решение за отговора си.

" Бихте ли подкрепили израелски удари срещу ирански петролни съоръжения?
- Обсъждаме този въпрос. Мисля, че все пак ще бъде нещо малко", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Сред съюзниците на Съединените щати нарастват тревогите от възможностите за влияние на Вашингтон върху решенията на израелското правителство на Бенямин Нетаняху. Няма гаранции, че Израел ще последва призивите да не нанася удари срещу ядрените или петролните инсталации на Иран. Президентът Байдън отказа да коментира дали е призовал Израел да не поразява иранските петролни съоръжения.

"Не преговарям публично", каза американският президент Джо Байдън.

Всяка ескалация би могла да блокира Ормузкия проток. Оттам преминава една трета от трафика на петролни танкери и една пета от втечнения природен газ, от който светът стана по-зависим след началото на войната на Русия в Украйна. Поскъпване на петрола и по-високи сметки за газ и електричество биха тласнали инфлацията нагоре и то в момент, когато централните банки по света обявиха тиха победа над тригодишния инфлационен шок, породен от пандемията и войната в Украйна.

През тази година цените на петрола се задържаха от по-слабото търсене на Китай и по-голямото предлагане от Саудитска Арабия. Израелски удар срещу иранските кладенци и евентуален отговор на Техеран с удари срещу петролни полета и рафинерии в района, би означавало поскъпване по възходяща спирала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда спечели точка в домакинството си на Берое с гол на Тонислав Йорданов
Арда спечели точка в домакинството си на Берое с гол на Тонислав Йорданов
Катастрофа затруднява движението при Владая
Катастрофа затруднява движението при Владая