НОВИНИ

"Живи сме, но не знаем дали и утре ще бъдем" - ударите в Бейрут не стихват

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:49, 04.10.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел атакува международното летище в Бейрут - твърди се, че целта е бил потенциалният наследник на ликвидирания лидер на Хизбула Хасан Насрала. В четвъртия ден от сухопътната си операция, Тел Авив продължава да нанася масирани удари срещу различни части на Ливан. Операцията стана повод за една от редките публични речи на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, който призова да продължават атаките срещу израелската държава.

Не го наричат война, но все повече заприличва на такава. На международното летище в Бейрут е кацнал полет от Доха. Вероятно един от последните поне за този месец. Малко след полунощ няколко израелски ракети удрят района на летището.

Мястото е квартал Дахия - бастионът на Хизбула, град в града. Целта на израелската страна - Хашем Сафиедин - лидер на политическото крило на групировката, сочен за наследник на убития преди седмица шейх Хасан Насрала и негов братовчед. Преди това атака срещу южно преградие на Бейрут - където, според Израел, се намира централата на разузнаването на Хизбула.

Няколко сгради в Дахия са сравнени със земята. Витрините на всички магазини на главната търговска улица са превърнати в прах. Страхът трайно се е настанил с Ливан.

"Жив си, но сякаш не си. Живи сме, но не знаем дали и утре ще бъдем, не знаем дали и кога ще ни поразят ракети", казва Нухад Шаиб, разселен от Южен Ливан.

"Много ни е страх, не можем да спим. Днес удрят тук, утре - другаде", споделя Интисар, жителка на Бейрут.

Въпреки неспирните израелски удари в Бейрут пристигна в знак на подкрепа иранският външен министър Абас Арагчи. А петъчната молива в Техеран беше в памет на Хасан Насрала. Службата води върховният водач - аятолах Али Хаменей. В една от редките си публични изяви той обвини Съединените щати, че твърдението им, че защитават Израел, е само параван. А истинската им цел е да дестабилизират Близкия изток, да узурпират природните ресурси и да превърнат Израел в енергиен монополист. Последната подобна реч на Хаменей е преди 4 години, когато Вашингтон ликвидира генерала от Революционната гвардия Касем Солеймани.

"Удвоете усилията и възможностите си, станете още по-единни и дайте силен отпор на нашия агресивен враг", заяви аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Иран.

На въпрос дали е уверен, че няма да има пълномащабна война, американският президент Джо Байдън отговори така:

"Колко сигурни можете да бъдете, че няма да вали? Вижте, не вярвам, че ще има пълномащабна война. Мисля, че можем да я избегнем. Но трябва да свършим много, много работа", посочи Джо Байдън, президент на САЩ.

За първи път от Тел Авив разпространиха кадри от сраженията на ливанска земя. И съобщиха, че от началото на офанзивата са ликвидирали 250 бойци на Хизбула. След израелски въздушни удари основният път, който свързва Ливан и Сирия, вече е непроходим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Илиев: Трябва да вкарваме положенията си
Валентин Илиев: Трябва да вкарваме положенията си
Прокуратурата ще иска постоянен арест за Джейхан Ибрямов
Прокуратурата ще иска постоянен арест за Джейхан Ибрямов