НОВИНИ

Бастионът на Хизбула на прицел: Каква стратегия ще използва Израел в Бейрут

Експлозии отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:21, 04.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Експлозии отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут. Мишена на израелската атака е бил квартал Дахия, смятан за крепостта на Хизбула.

Предполага се, че ударите са били насочени срещу Хашем Сафиедин - новият лидер на движението. Засега няма информация за загинали и за размера на щетите.

За първи път от години Израел нанесе удари и срещу Западния бряг. Целта са били позиции на палестинската групировка Хамас. Тази сутрин в Бейрут пристигна иранският външен министър.

Дахия - някогашният беден квартал на Бейрут с годините придобива славата на бастиона на Хизбула. Населението е около 750 хиляди души, предимно шиити.

Преселили се там още през 70-те години. В началото на века Хизбула премества централата си в квартала и създава "държава в държавата".

11 ракети на Израел попаднали тази нощ в Дахия. Кварталът има стратегическо значение, намира се до международното летище на ливанската столица.

Снимки: БТА

В Дахия беше убит преди дни лидерът на Хизбула Хасан Насрала. Предполага се, че днешните атаки са били насочени срещу Хашем Сафиeдин.

Смятан за нов лидер на движението, макар че все още няма официално потвърждение. Той е братовчед на Насрала и досега отговаряше за политическото крило на Хизбула.

На квартала Дахия е кръстена израелска военна доктрина, която предполага нанасяне на удари по икономически цели, за да се провокира недоволството на местното население и те да се противопоставят на врага.

Стратегията е използвана през 2006 година по време на Ливанската война. Дали израелските военни отново ще разчитат на нея - засега не е ясно.

"Не вярвам, че ще има пълномащабна война. Мисля, че можем да я избегнем. Но има още много работа, още много работа", заяви американският президент Джо Байдън.

В момента Израел воюва на няколко фронта. Израелските военни призоваха цивилното население в 20 селища да се евакуира.

На Западния бряг - израелски ракети удариха кафене. Загинали са 18 души.

Израелските военни потвърдиха атаката и съобщиха, че мишена е бил местният лидер на Хамас. С въздушни удари Израел прекъсна основен път, свързващ Ливан със Сирия.

В очакване на израелски удари са в Иран. Днес петъчната молитва ще се води от аятолах Хаменей.

Заради кризата в Близкия изток авиокомпании продължават да отменят полети до района. До края на месеца "Бритиш Еъруейс" няма да извършва полети до Тел Авив.

Самолети на германския превозвач "Луфтханза" няма да летят до Техеран до 26 октомври, до Тел Авив до края на месеца, а до Ливан до началото на декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 04.10.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 04.10.2024 г., 12:25 ч.
"Стига с условните присъди, които поругават паметта на нашите децата": Протест преди делото за смъртта на Недялко в Пловдив
"Стига с условните присъди, които поругават паметта на нашите децата": Протест преди делото за смъртта на Недялко в Пловдив