НОВИНИ

"Стига с условните присъди, които поругават паметта на нашите децата": Протест преди делото за смъртта на Недялко в Пловдив

Две години след фаталния инцидент делото все още е на първа инстанция

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
12:12, 04.10.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Близки на загиналия преди 2 години в Пловдив моторист Недялко Бакалски, както и родители от сдружение "Ангели на пътя", излязоха на протест пред Съдебната палата в града. Днес се проведи петото заседание срещу обвинения за смъртта на младежа. Въпреки че инцидентът е от пролетта на 2022 година, делото все още е на първа инстанция и няма издадена присъда.

Родители и приятели на 20-годишния Недялко настояват за ефективна присъда. На 5 май 2022 година младежът загина след като беше ударен от лек автомобил на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и “Шести септември“.

"Не спрял на стоп шофьор, който отнема предимството на сина ми, това довежда до смъртта му 7 дни по-късно, той изпадна в мозъчна смърт. Днес сме се събрали за това да вдигнем глас всички майки, всички почернени родители, стига на войната по пътищата, стига на условните присъди, които поругават паметта на нашите деца", каза Лиляна Бакалска, майка на Недялко.

"Вече сме пети-шести път тук. Само се коментират едни и същи работи и никакво развитие на действието и нямаме промяна. Той все още твърди, че не е виновен", недоумява Ангел Гуйдов - приятел.

"Условна присъда за хулиганство - да, обаче това е убийство на пътя", подчерта Константин Иванов - приятел.

След смъртта на Недялко Бакалски родителите му изпълняват решението на момчето да дарят органите му, за да спасят други животи. Един от трансплантираните - Димитър Василев отново беше в залата в подкрепа на почерненото семейство.

"Аз винаги ще бъда до тях. Просто, както в много други неща системата ни е ужасна и някак си тези хора всеки път са принудени да преживяват всичко отначало", коментира Димитър Василев.

На днешното заседание бяха разпитани двама полицаи, присъствали на мястото на инцидента и приятел на Недялко, който обясни каква е била реалната мощност на мотора му. Тя е предмет на оспорване от страна на подсъдимия и неговата защита. Производствената мощност на мотора е 88 киловата, но според показанията на свидетеля тя е била свалена до 25, за да може да бъде регистриран мотора в КАТ Пловдив и да се управлява с категория А2. Според подсъдимия, при сблъсъка момчето се е движели с над 100 км в час.

"Не съм признал вина. Искам да се установи истината. За мен скоростта е много над 100 км в час", подчерта Иван Иванов – подсъдим.

Това обаче не се доказва от експертите.

"По първоначалната експертиза, която е приета, неговата скорост е 50 км в час, каквато е разрешената в града скорост", каза Галя Андреева – прокурор по делото.

Изготвената повторно четворна екпертиза днес не беше приета от съда, защото не беше подписана от едно от вещите лица. В нея скоростта на моториста е малко по-висока. Следващото заседание по делото е насрочено за 5 декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бастионът на Хизбула на прицел: Каква стратегия ще използва Израел в Бейрут
Бастионът на Хизбула на прицел: Каква стратегия ще използва Израел в Бейрут
Десподов: Трябва да реагираме на загубата
Десподов: Трябва да реагираме на загубата